Cargando...

PAÍS VALENCIÀ

Una setantena d’instituts valencians demanen que no se’ls obligue a donar un 25% d’hores en castellà

Denuncien que la Llei de Plurilingüisme els obliga a fer uns canvis per assolir uns objectius que ja aconseguien amb una educació totalment en valencià

Publicidad

Una imatge de l'IES Guadassuar. — IES Guadassuar

VALÈNCIA,

L’aplicació de la Llei de Plurilingüisme que havia d’acabar amb el sistema de segregació per llengües a l’educació valenciana no està sent un camí de roses. Des de l’anul·lació parcial per part del TSJCV el 2018, fins a l’oposició de molts centres, sobretot a les comarques del sud, més castellanoparlants, a augmentar les hores de valencià. Ara, però, l’oposició arriba de l’altra banda, instituts públics de zones valencianoparlants que es troben que a partir d’ara hauran d’anar introduint el castellà fins a arribar al 25% de les hores lectives. Una concessió que no troben necessària i no estan disposats a fer.

Publicidad

"Som un claustre molt conscienciat, no ha estat fàcil arribar fins ací com per ara començar a tirar enrere, açò pot suposar una pèrdua enorme en l’ús social del valencià"

Click to enlarge
A fallback.

El 28 de febrer és la data límit perquè els centres presenten el Pla Lingüístic de Centre (PLC), amb les especificacions de cada assignatura i la llengua amb que s’impartiran. A l’IES Guadassuar de seguida va aparèixer un problema, i és que tots els departaments es negaven a donar classes en castellà. "En aquest punt, som un claustre molt conscienciat –afegeix la directora-, no ha estat fàcil arribar fins ací com per ara començar a tirar enrere, açò pot suposar una pèrdua enorme en l’ús social del valencià. I a més tampoc estic segura que puga obligar el professorat a impartir classes en una llengua determinada".

Abans d’enviar la carta, però, Trescolí la va ensenyar a altres directors de centres de la comarca, que ràpidament van demanar adherir-s’hi. A partir d’ací, la proposta va anar estenent-se com una taca d’oli, fins que va fer-se pública a les xarxes socials la setmana passada, amb una vintena de centres donant-li suport. Ara ja són 67, segons el recompte d’Escola Valenciana, bàsicament de les comarques de La Ribera, La Safor i la Vall d’Albaida.

Publicidad

Conselleria aposta per aplicar la llei

Fons de la conselleria d’Educació asseguren que "el marc normatiu és la llei de plurilingüisme que a més segueix amb rigor els mínims que venen marcats pel Tribunal Suprem en diferents sentències al respecte dutes a terme en altres autonomies". A més, mantenen que aquesta és "una llei que garanteix l'aprenentatge i competència del valencià al llarg del territori", i igual de vàlida per a les zones classificades com a castellanoparlants com les valencianoparlants.

Publicidad