Público
Público
TRANSPARÈNCIA

La Sindicatura de Comptes denuncia irregularitats en els contractes del Patronat de la Muntanya de Montserrat

En un informe, exposa que tots els contractes del 2017 es van ajudicar a dit i que va haver-hi un "fraccionament indegut". A més a més, detecta que l'atorgament i la justificació de les subvencions rebudes no van ajustar-se a la normativa. 

Monestir de Montserrat. Abadia de Montserrat
Monestir de Montserrat. 

acn

La Sindicatura de Comptes ha detectat diverses irregularitats en els comptes del Patronat de la Muntanya de Montserrat. En un informe publicat aquest dimecres, l'organisme fiscalitzador exposa el "fraccionament indegut" en diversos contractes fets pel Patronat durant el 2017 i també qüestiona les subvencions per import de dos milions que va rebre el mateix any. El Patronat, que s'encarrega de la gestió del Parc Natural de Montserrat, està format per la Generalitat, els ajuntaments del Bruc, Collbató, Monistrol de Montserrat i Marganell, els consells comarcals de l'Anoia, el Bages i el Baix Llobregat, les quatre diputacions provincials catalanes, el Govern espanyol i el Monestir de Montserrat.

L'informe assenyala que els contractes que incompleixen la llei fan referència al subministrament i col·locació de caixers automàtics al pàrquing, al servei de recollida d’animals abandonats dins el Parc Natural, al servei de neteja i manteniment del Parc, al servei de manteniment de camins, al subministrament d’electricitat i al canvi de dispositius de seguretat.

Segons la Sindicatura, durant l'exercici del 2017 el patronat només va fer contractes menors. En concret, en va fer 86 (59 de serveis, 21 de subministraments i 6 d'obres) adjudicats directament per un total de 967.298 euros. La Sindicatura ha analitzat aquests contractes menors en comparació amb els que es van produir als exercicis del 2015, 2016 i 2018 i ha conclòs que, en diversos casos, "els imports, les dates, els tipus de contracte o la reiteració de contractes suposen un incompliment del que estableix l’article 86.2 del TRLCSP i, en conseqüència, es considera que hi va haver un fraccionament indegut dels contractes".

Aparicio no creu que el Patronat hagi fet cap "fraccionament indegut" dels contractes que tenen amb els diferents proveïdors

El gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, s'ha mostrat "sorprès" pels termes que s'utilitza en l'informe que ha fet públic la Sindicatura de Comptes sobre l'òrgan gestor de la muntanya. Aparicio no creu que el Patronat hagi fet cap "fraccionament indegut" dels contractes que tenen amb els diferents proveïdors. Ha explicat que aquest any ja s'estan fent contractes a partir dels 5.000 euros i també ha justificat que alguns dels contractes menors dels quals es parla es van fer amb empreses properes a la muntanya, "la qual cosa dona més garantia" i, per exemple, no s'han de pagar desplaçaments.

A més, la Sindicatura de Comptes fa diverses observacions sobre "l’atorgament, la gestió i la justificació" de les subvencions atorgades a l’Abadia de Montserrat per un total de dos milions. I conclou que "el procediment d’atorgament no es va ajustar a la normativa en matèria de subvencions, que les subvencions atorgades no han quedat correctament justificades i que es va incomplir la normativa de contractació pública".

Sobre aquesta qüestió, la Sindicatura recomana que "el patronat hauria d'adequar els ajuts a l'Abadia de Montserrat a la normativa en matèria de subvencions, revisar les justificacions presentades pel beneficiari, requerir la documentació justificativa addicional que calgui i, si escau, iniciar un procediment de reintegrament".

Davant de l'informe presentat per la Sindicatura de Comptes, el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, ha explicat a l'ACN que hi ha algunes observacions de l'òrgan fiscalitzador que encapçala l'expresident del Parlament, Joan Rigol, que aquest 2020 "ja estan arreglats". Per exemple, és el cas de la subvenció de 2 milions d'euros a l'Abadia, que la Sindicatura diu que no està "justificada". Aparicio ha explicat que aquest 2020 s'ha passat a fer-la nominativa i ha afegit que són "molt més curosos" en demanar les justificacions trimestrals. A banda d'incorporar esmenes com aquesta, el Patronat també ha presentat al·legacions.

Finalment, també la Sindicatura ha detectat que el patronat va abonar al seu personal alguns complements salarials "que no s’ajusten a la normativa aplicable". Sobre això, el gerent ha assegurat que aquests estaven aprovats internament, però faltava l'aprovació de Funció Pública, que sempre els deia que no era el moment, i que ara, amb l'estat d'alarma, també dubten si arribarà aquest vistiplau.