Este artículo se publicó hace 4 años.
La sud-coreana 'Parásitos' fa història als Oscars amb un dur retrat del capitalisme salvatge
Aconsegueix quatre premis: millor pel·lícula internacional, millor guió original, millor direcció i millor pel·lícula. Es converteix en la primera pel·lícula de parla no anglesa que aconsegueix el premi a millor pel·lícula.
Públic
Barcelona-
La sud-coreana Parásitos, cinta dirigida per Bong Joon-ho, va ser la gran triomfadora en la 92a edició dels Oscars en fer-se amb quatre premis: millor pel·lícula internacional, millor guió original, millor direcció i millor pel·lícula. Un guardó, aquest últim, amb el qual va fer història en convertir-se en el primer film de parla no anglesa que l'aconsegueix.
"Ja estic preparat per a beure aquesta nit", va dir el cineasta asiàtic en recollir el seu segon premi, el de millor pel·lícula internacional, categoria en la qual es va imposar, entre altres, a la representant del cinema espanyol Dolor i glòria de Pedro Almodóvar. El director sud-coreà no pensava en aquell moment que podia assolir cap més premi relatiu a les categories absolutes.
Res més lluny de la realitat, ja que Bong Joon-ho va haver de pujar a l'escenari en altres dues ocasions per a recollir els premis a millor direcció, un Oscar que el cineasta sud-coreà va rebre entre elogis al seu ídol Martin Scorsese que després de les paraules del director asiàtic va arribar fins i tot a rebre l'ovació de tot el pati de butaques posat en peus, i minuts després l'històric guardó a millor pel·lícula.
"Aquest moment marca un canvi històric i volem expressar la nostra gratitud i respecte pels membres de l'Acadèmia per prendre aquesta decisió", va afirmar Kwak Sense-ae, una de les productores del film.
El singular i retorçat retrat de la lluita de classes sumava així quatre guardons i certificava el seu triomf sobre l'altra gran favorita, 1917 de Sam Mendes, que es va haver de conformar amb tres premis tècnics: millor fotografia (Roger Deakins), millor so (Mark Taylor i Stuart Wilson) i millors efectes visuals (Guillaume Rocheron, Greg Butler i Dominic Tuohy).
No va haver-hi sorpreses, en canvi, en l'apartat interpretatiu i els dos grans favorits, Renée Zellweger per Judy i Joaquin Phoenix pel seu treball a Joker, es van fer amb els premis de millor actriu i millor actor, respectivament.
Zellweger, que va aixecar així el segon Oscar de la seva carrera, va dedicar el premi a la pròpia Judy Garland que, va recordar, mai va arribar a rebre aquest premi. "No va rebre aquest honor però estic segura que tot això és una continuació del seu llegat. La seva generositat d'esperit transcendeix a qualsevol assoliment artístic. Això és per a vostè, senyoreta Garland", va proclamar emocionada.
Primer Oscar per a Phoenix, Dern i Pitt
I com és habitual durant tota la temporada de premis, en recollir el que és el seu primer Oscar després de quatre nominacions, Phoenix va deixar un altre afectat discurs sobre la necessitat de canvi i la urgència de conscienciar a la societat per a "deixar de mirar-nos el melic" que va culminar amb un record al seu germà, River, mort a molt primerenca edat. "Quan tenia 17 anys el meu germà va escriure això: 'Corre al rescat i la pau vindrà després'", va concloure.
Laura Dern també partia com a favorita i tampoc va defraudar en alçar-se amb l'Oscar a la millor actriu de repartiment pel seu paper d'advocada en Història d'un matrimoni. Un premi que va dedicar als seus pares Diane Ladd i Bruce Dern als quals es va referir com els seus "herois" i "llegendes".
També va complir amb els pronòstics Brad Pitt, que es va fer amb el seu primer Oscar després de quatre nominacions pel seu treball en Érase una vez en... Hollywood, va dedicar el seu premi als seus pares, als especialistes de Hollywood, al seu company de repartiment Leonardo Di Caprio i al director del film, Quentin Tarantino. "Això va per a tu Quentin, la indústria del cinema seria pitjor sense tu", va apuntar.
L'Oscar al millor guió adaptat va anar a parar a mans de Taika Waititi pel llibret de Jojo Rabbit, que va dedicar aquest premi a tots els nens indígenes que volen dedicar-se a l'art.
Toy Story 4 es va alçar amb el premi a la millor pel·lícula d'animació, deixant sense guardó a la producció espanyola Klaus, mentre que el premi al millor documental va ser per a American Factory, de Steven Bognar i Julia Reichert, una cinta produïda per Netflix i en la qual va participar el matrimoni Obama.
Altres premiats en la gala van ser Elton John i Bernie Taupin, que es van emportar l'Oscar a la millor cançó original pel tema I'm Gonna Love Em Again de Rocketman mentre que el guardó a la millor banda sonora va ser per a Hildur Guonadóttir per la música de Joker.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..