Cargando...

“Tant de bo la neu sensibilitzi Europa”

Resistències en alguna illa

Publicidad

Una dona empeny un cotxet per la neu a un camp de refugiats de Grècia. REUTERS

Actualizado:

BARCELONA.- Europa es congela i no solament perquè mig continent està patint en les últimes setmanes temperatures de fins a 25 graus sota zero. Europa es congela, fa temps que està congelada, davant la demanda d'ajuda de centenars de milers de persones que fugen de la guerra. Però ara, que les precàries tendes soterrades sota la neu en el camp de refugiats de Moria, a l'illa grega de Lesbos, són portada de tots els diaris europeus, i la notícia de les primeres morts pel fred estan començant a arribar, la indignació popular torna a despertar-se i reclamar que la Unió Europea (UE) doni, per fi, alguna resposta.

Publicidad

“Fem una crida tant a les autoritats gregues, que haurien d'agilitar més el registre, com als països europeus, que podrien enviar, a través de l'Agència Europea per a l'Asil, més especialistes”, reclama Schoenbauer. “Quan la sol·licitud està registrada i els demandants ja disposen de targeta d'asil, poden ser inclosos en programes de trasllats a la Grècia continental i l'Acnur s'encarrega del pagament del ferri, així com -en col·laboració amb els governs municipals- del reallotjament a les ciutats perquè sabem que a terra ferma podran viure molt millor”.

Click to enlarge
A fallback.

El portaveu de l'Acnur a Grècia, Roland Schoenbauer.

No comprenc perquè els governs trien un camí que té un preu humà tan alt i que econòmicament no té sentit. Europa deu mantenir ara 50.000 persones a Grècia amb ajuda humanitària, persones que no solament estan frustrades sinó que van perdent la seva qualificació a mesura que el temps passa i segueixen sense ocupació”, reflexiona el portaveu de l'Acnur a Atenes. “La UE ha d'adonar-se que la gent que ha arribat a Grècia prové de països devastats per la guerra- Síria, Afganistan i l'Iraq- i que, per tant, no marxarà. Anem llavors a donar claredat ràpida perquè estudiïn, treballin, refacin la seva vida i s'integrin, al més aviat possible. Això serà millor per a tots”.

Resistències en alguna illa

L'acolliment de milers de migrants en un lapse tan breu és un dels pocs reptes als quals, en la seva llarga història, el país hel·lè encara no havia afrontat. Des de la primavera de l'any passat les autoritats i el poble grec fan front no solament a una apressant crisi econòmica sinó també a l'atenció, en les èpoques de major afluència, del voltant de 90 persones al dia que arriben a les seves costes en terribles condicions, després de llargs viatges en les embarcacions gestionades per les màfies per creuar al territori europeu.

Publicidad