Público
Público
DESESCALADA CORONAVIRUS

Torra: "És hora d'aplicar urgentment una política keynesiana de salvament de l'economia i dels llocs de treball"

En una nova reunió de la conferència de presidents autonòmics, el president del Govern ha reclamat a Pedro Sánchez que activi un pla de salvament de l'economia, que hauria de passar per l'aprovació immediata d'una "renda básica universal", per la moratòria de quotes i impostos a empreses i per mobilitzar tots els recursos públics possibles, oblidant-se del dèficit.  

Una imatge de Torra durant la reunió de la conferència de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez. GOVERN
Una imatge de Torra durant la reunió de la conferència de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez. GOVERN

PÚBLIC

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, que en paral·lel al pla de desconfinament activi immediatament un "pla de rescat" de l'economia que en els propers tres mesos permeti "salvar" les persones i les empreses. En una compareixença al Palau de la Generalitat posterior a la seva participació a la reunió dels presidents autonòmics amb el president estatal, Torra ha insistit en què "cal que aquesta crisi l'assumeixi l'Estat i les Administracions i no les persones ni les empreses".

"És hora d'aplicar urgentment en els pròxims tres mesos una política de salvament de l'economia i dels llocs de treball. Cal una política keynesiana, no podem perdre més temps". En aquet sentit, ha fet una crida a oblidar-se dels dèficits i a nivell català ha explicat que el Govern "prioritzarà" les partides dels pressupostos aprovats i lluitarà "per augmentar el topall del dèficit autonòmic", situat actualment al 0,2%, un nivell "ridícul". A més a més, com han fet ajuntaments i altres autonomies, reclama que "els superàvits dels ajuntaments estiguin a la seva disposició". L'objectiu és mobilitzar tots els recursos públics possibles per salvar empreses i persones.

"Renda Bàsica Universal" o "Renda mínima"

En relació a les mesures contra la covid-19 ha proposat a Pedro Sánchez que l'ús de les mascaretes sigui obligatori a l'espai públic, però a nivell econòmic ha reclamat un pla de salvament de l'economia, que garanteixi la "protecció als més vulnerables", que passaria per "l'aprovació immediata" del que ha anomenat com "Renda Bàsica Universal".

A preguntes d'aquest diari sobre el significat concret d'aquesta mesura, atès que hi ha diferents interpretacions sobre el que això suposa i que el president ha posat especial èmfasi en la seva necessitat, ha assenyalat que es tracta no tant d'una renda incondicional, que rebria qualsevol persona pel fet d'existir, com d'una renda mínima, per a persones que no tenen cap altre ingrés, per garantir la satisfacció de les necessitats elementals de tothom. Ha recordat que a Catalunya unes 150.000 persones ja es beneficien d'una renda mínima i que la proposta que ha fet, pel conjunt de l'Estat, complementaria el que ja existeix a diferents territoris.

Una altra mesura plantejada per Torra és "congelar el temps" a les petites i mitjanes empreses (pimes), autònoms i empreses amb una moratòria del cobrament de quotes i impostos, una política de transferències directes i subvencions per garantir la liquiditat als sectors més afectats, en comptes d'una política de crèdits i avals. "Cal que el rescat a les empreses sigui immediat i massiu", ha insistit.

"Tot el que no gastem en els propers tres mesos s'haurà de multiplicar per molt si les empreses fan fallida"

En paral·lel, també ha demanat "claredat, transparència i antiburocràcia" per tal que tothom tingui normes clares, se supervisi la banca i no s'afavoreixi els "lobbies empresarials de sempre". Pel que fa a la urgència, ha apuntat que "tot el que no gastem en els propers tres mesos s'haurà de multiplicar per molt si les empreses fan fallida", i ha garantit el suport del Govern a les mesures que es preguin "en favor de l'economia". "O ens concentrem molt en el país durant els pròxims tres mesos, o després ens costarà molt més sortir de la crisi". Finalment, ha reclamat que l'Estat implanti un permís retribuït per a les famílies que tenen nens o persones dependents a càrrec.

"A aquest país no hi haurà retallades, gastarem, ens endeutarem", ha asssegurat el president del Govern català en resposta als periodistes que preguntaven sobre les pròximes línies d'actuació de la Generalitat en matèria de finances públiques.