Público
Público

CRIDA NACIONAL PER LA REPÚBLICA Torra i Puigdemont reivindiquen "l'esperit Crida" com un "espai d'unitat"

La candidatura de l'expresident de l'ANC, Jordi Sánchez, guanya la direcció del partit de l'òrbita postconvergent en el seu congrés constituent. Torra es defensa de les crítiques de l'ANC i demana més "més unitat, llibertat i república". 

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el congrés constituent de la Crida Nacional per la República. EFE/ Enric Fontcuberta.

públic | agències

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha adreçat directament als candidats independentistes a l'alcaldia de Barcelona, un per un i pel seu nom, per demanar que seguin a parlar per acordar la presentació d'una llista unitària. Ho ha fet en el context del congrés constituent de la Crida Nacional per la República, celebrat aquest dissabte.

Aquesta organització, impulsada pel president Carles Puigdemont, el propi Quim Torra i el diputat empresonat de Junts per Catalunya (JxCat) Jordi Sánchez, ha elegit un equip directiu encapçalat per aquest últim. No obstant això, qui s'encarregarà de fer funcionar aquest moviment durant els propers mesos serà el també diputat de JxCat Antoni Morral, com a secretari general, atès que Sànchez s'haurà de fer front al seu judici davant el Tribunal Suprem, acusat de rebel·lió, per la qual cosa li demanen que sigui condemnat a 17 anys de presó.

La candidatura de Sànchez ha comptat amb 2.417 vots, mentre que la candidatura alternativa, que s'ha presentat com a complementària, encapçalada per l'advocat Jordi Ferrés i l'escriptor Oriol Izquierdo ha obtingut 115 suports. A la direcció encapçalada per Sànchez i Morral han quedat integrades la consellera de Presidència, Elsa Artadi; la de Cultura, Laura Borràs; i el de Territori, Damià Calvet. També en formen part, entre d'altres, els diputats de JxCat Gemma Geis i Albert Batet, els exconsellers Ferran Mascarell i Marina Geli -ambdós antics dirigents del PSC-, l'alcalde de Montblanc i dirigent d'ERC, Pep Andreu, o els exmembres del secretariat de l'ANC Irene Negre, Marcel Padrós i Jordi Pairó.

Torra: "He acceptat l'encàrrec de president per treballar per fer la república"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l'encarregat de clausurar el congrés constituent, qui ha reivindicat la feina feta pel Govern i Junts per Catalunya, després de les crítiques emeses des de l'ANC. Torra ha fet una crida a respondre a les amenaces amb "més unitat, llibertat i república" que, afirma, és la "fórmula perfecta" que ja es va aplicar l'1 d'octubre: "Apartar-nos de qualsevol d'aquestes paraules és trair l'esperit de l'1-O", ha dit.

Torra ha defensat, tal com ja va fer en declaracions a Catalunya Ràdio, que si no s'assoleix la independència, abandonarà l'executiu: "Jo només he vingut i només he acceptat l'encàrrec de president per treballar per fer la república. Si algun dia arribo a creure o a pensar que no tinc les forces, els suports o les capacitats per fer avançar aquest país fins a la independència, marxaré", ha reiterat. A més, Torra ha cridat a les candidatures independentistes municipals a fer una llista única a l'Ajuntament de Barcelona. "Discutim-ho entre tots", ha dit adreçant-se explícitament als candidats Ernest Maragall, Quim Forn, Neus Munté, Jordi Graupera i Ferran Mascarell.

També ha fet acte de presència virtual, per videoconferència, el president destituït i exiliat Carles Puigdemont, aclamat per les 4.000 persones presents amb crits de 'president'. Des de Waterloo, ha apel·lat a "l'esperit crida" per poder viure en una democràcia plena, forta, de llibertats i respecte.

"Mirar a dreta i esquerra"

L'expresident de la Generalitat  ha reivindicat la unitat de l'independentisme: "Tots els que creguin que hem d'anar junts i units, aquest és el seu espai polític". Ha posat l'accent en què la Crida ha de "mirar a dreta i esquerra" i ha defensat que en aquest nou moviment hi caben totes les ideologies que vulguin vèncer "a un Estat autoritari, i més ara que hi haurà un judici polític que s'ha muntat de forma vergonyosa". "Volem lluitar des de la reivindicació activa, no des de la defensa", ha explicat.

"És una crida a guanyar", "no tenim dret a rendir-nos", ha proclamat, per mantenir a continuació que han "vingut per assegurar que el camí emprès l'1 d'octubre el finalitzarem i ens portarà a tenir un estat, amb el que tenim dret a somiar".