Público
Público

El TSJC rebutja tancar provisionalment les delegacions catalanes a l’exterior, tal com volia Borrell

El Govern celebra la decisió, que s’ha pres, però, perquè l’Advocacia de l’Estat va sol·licitar-ho fora de termini.

El ministre d'Exterior, Josep Borrell, durant un acte./ EDUARDO PARRA (Europa Press)

AGÈNCIES

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat paralitzar provisionalment l'activitat de les delegacions de la Generalitat a Alemanya, Suïssa i el Regne Unit, com havia demanat el Govern espanyol, a l’espera de resoldre si n’ordena o no el tancament. En la resolució, la secció cinquena de la sala contenciosa del TSJC desestima la petició del Ministeri d'Afers Exteriors, encapçalat per Josep Borrell, perquè ordenés el tancament cautelar de les delegacions a l'estranger, en concloure que la sol·licitud és "extemporània" perquè no va ser plantejada en la fase processal que corresponia.

A través de l'Advocacia de l'Estat, el Ministeri d'Afers Exteriors va demanar a principis de mes la paralització de l'activitat de les delegacions a l'estranger, en entendre que estan realitzant "amb singular intensitat" tasques en favor dels objectius del procés independentista. Sense entrar a examinar el fons de la petició del Govern espanyol per tancar les delegacions, el TSJC rebutja adoptar mesures cautelars perquè l'Advocacia de l'Estat no les va sol·licitar quan corresponia, és a dir, ni quan va presentar el recurs ni quan el passat mes de gener va formalitzar l'escrit de demanda.

L'Advocacia de l'Estat argumentava en el seu escrit que les oficines del Govern a l'estranger "es troben en funcionament i contravenint de forma evident amb la seva activitat entre d’altres, un títol competencial i exclusiu de l'Estat, com les relacions internacionals, com a límit de l'acció exterior de les comunitats autònomes". Per al Ministeri, el restabliment d'aquestes oficines persegueix un "fi inconstitucional com és la creació d'una estructura d'Estat, al servei d'un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional, amb greu perjudici per a la política exterior d'Espanya".

Bosch: “És un revés jurídic contra les obsessions de Borrell”

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha celebrat la decisió del TSJC i ha sostingut que és un "revés jurídic contra les obsessions de Josep Borrell". Ho ha dit en declaracions als mitjans després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Bosch ha destacat que el tribunal hagi rebutjat les cautelars sol·licitades pel Ministeri d'Exteriors encapçalat per Borrell perquè les considera extemporànies i ho ha atribuït al fet que darrere de la demanda del Govern espanyol hi havia "un afany polític de destruir l'acció exterior de la Generalitat". "Davant l'afany de destruir expressat per Borrell, nosaltres continuarem construint", ha afirmat.