Público
Público
cultura

Vuit editorials s'organitzen sota el segell Llibre Local per "incentivar" el consum de llibres produïts a Catalunya

Asseguren que cal "donar suport" al teixit industrial de les arts gràfiques i "conscienciar" sobre l'impacte ambiental. Comanegra, Pol·len o Llibres Parcir, entre els implicats

Responsables de les vuit editorials que s'han agrupat en el segell Llibre Local.
Responsables de les vuit editorials que s'han agrupat en el segell Llibre Local. Maria Asmarat / ACN

Vuit editorials catalanes s'han agrupat sota el segell Llibre Local per tal d'"incentivar" l'edició, impressió i disseny de llibres a Catalunya. El segell es va crear fa vuit anys a iniciativa de Comanegra i en els darrers dos anys s'hi han adherit diverses editorials (Llibres Parcir, Nanit Editorial, Piscina petit oceà, La Topera, Mosaics, Pol·len Edicions i Yekibud), que aquest Sant Jordi, per primera vegada, s'organitzaran per mostrar les novetats i difondre els objectius de la iniciativa. Per això instal·laran una parada davant la fàbrica Lehmann.

Asseguren que Llibre Local és un segell que vol "donar suport" al teixit industrial de les arts gràfiques de Catalunya i conscienciar sobre l'impacte mediambiental dels llibres. A banda de la unió formal, el logotip del segell s'inclou a la coberta dels llibres. "Com a lectors no tenim el consum de mirar els crèdits d'un llibre i és precisament això el que necessitem canviar. Hem de mirar els crèdits d'un llibre de la mateixa manera que, cada cop més, es mira l'etiqueta d'un jersei", ha reivindicat la directora executiva de l'editorial Comanegra, Alba Cayón.

Cayón també ha explicat que, segons un informe del sector elaborat per DBK, un 28% dels llibres que s'editen a Catalunya es fabriquen a països asiàtics. "És una incoherència que llibres que parlen sobre el canvi climàtic estiguin impresos a l'altra punta del món", ha resumit Mertxe París, de Mosaics Llibres. En aquesta línia, des de segell Llibre Local han explicat que estan treballant, també, per incorporar una certificació mediambiental.