Público
Público

Art i música en versiótípica espanyola

L'artista Sergio Mora inaugura Typical Spanglish' avui a la galeria Art & Design

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

'El concepte d'aquesta exposició es va gestar de la manera més tonta, després d'anar a diversos concerts de rockabilly i surf a Barcelona', explica Sergio Mora en les hores prèvies a la inauguració de la mostra. 'Acabava d'arribar de Los Angeles, on hi ha molts grups d'aquests estils, i el riff d'una guitarra surf em va sonar totalment flamenca. Com quan en una pel·lícula de vaquers, de cop i volta, hi apareix un pistoler mexicà! Aquell so fronterer em va motivar a buscar el punt de connexió entre el flamenc i la cultura anglosaxona. D'això parlen els quadres de Typical Spanglish', assenyala.

Mora, de 35 anys, és avui un dels artistes més reconeguts de Barcelona. Els seus treballs s'inclouen en el corrent internacional del surrealisme pop, també conegut com lowbrow. Tot i que no és gaire amic de les categoritzacions, es reconeix dins d'aquesta escena, que va néixer a Los Angeles en contraposició a les belles arts. 'Em molesta que m'enquadrin, en general', afirma a Los colores del underground (Astiberri, 2010), de Joan S. Luna, un llibre que reuneix els pintors i il·lustradors de surrealisme pop més destacats de l'actualitat a escala mundial. 'A Espanya, no hi ha una escena pròpiament dita', apunta el periodista, 'però sí artistes que treballen per separat com el mateix Mora, Gonzalo Rueda o els madrilenys Rubenimichi'.

L'exposició comptarà amb el concert de Los Toros, fenomen del flamenc-rock

Des que va sortir de l'escola d'arts i oficis, Sergio Mora s'ha descobert com un artista prolífic: ha estat músic en diversos grups, creatiu, realitzador i guionista de videoclips per a Marc Parrot, Kiko Veneno, Peret i Josele Santiago. Sempre ha estat il·lustrador i des de fa uns anys, pintor. 'Tots són mitjans d'expressió', resumeix l'artista.

Les seves imatges, plenes de simbolismes, no deixen ningú indiferent. Els personatges, els ambients i els missatges que sovint inclouen, únics en les seves maneres i expressions, remeten a un univers màgic, que resulta naïf i àcid al mateix temps.

Mora ha realitzat nou mostres individuals a Barcelona, Mèxic i els Estats Units. Les seves obres han voltat per tot el globus, des del Japó a Dubai. Enguany, participa a Too Cool for School, l'última exposició col·lectiva de la galeria Iguapop de Barcelona, que es trasllada a Madrid.

Amb el temps, Sergio Mora ha diversificat els suports llibres infantils, portades de disc i les tècniques: acrílics, aquarel·les, còmics... 'A Typical Spanglish he fet servir oli i acrílics, que en principi no es poden barrejar. Però segons l'ordre en què s'apliquen, sí', indica. 'Les imatges es basen en els aspectes més kitsch, més tòpics. En pensar-hi, sempre se m'apareixia la figura del toro', apunta.

Pel que fa al concert de reunió de l'enigmàtic grup Los Toros, amb Andreu Buenafuente, i el documental que explica la seva influència, Sergio Mora indica que recrearan èxits com Zurrapa de lomo i Papas aliñás. El directe, tan esperat, desvelarà el misteri al voltant del que, diuen, va ser el fenomen musical de les benzineres espanyoles dels anys setanta. A veure...