Público
Público

Els sindicats confien l'èxit de la convocatòria al transport públic

Els sindicats de metges i infermeres es desmarquen de l'aturada de demà

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El seguiment que facin les plantilles de Renfe, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) acabaran condicionant bona part del resultat de l'aturada plantejada pels sindicats, tot i els serveis mínims dictats per les administracions. Per això, els sindicats s'han assegurat l'èxit de la convocatòria comprometent el suport d'aquests treballadors, clàssics seguidors de vagues generals i sectorials.

També pesarà el que acabin fent els treballadors que fan anar els engranatges diaris de l'aeroport de Barcelona. El Ministeri de Treball ha dictat un 20% de serveis mínims en els trens AVE, els únics de llarga distància que podran circular el 29-S, a més d'alguns trens amb ciutats europees.

Per a les hores punta, el Departament de Treball ha dictat un 25% de serveis mínims per als trens, el metro i els autobusos de Barcelona i els autobusos interurbans. D'aquesta manera s'assegura un mínim entre les 6.30 i les 9.30 i les 17.00 i les 20.00. Tot i que el compliment d'altres horaris dependrà de la plantilla disponible, tot apunta que no hi haurà servei. FGC ha decidit, fins i tot, tancar les estacions més enllà d'aquestes franges d'horaris mínims, un fet que a hores d'ara no s'ha plantejat a les estacions de la xarxa de metro.

La Generalitat analitza com reduir el buit que generarà l'aturada a Rodalies amb autobusos. Tanmateix, està assegurada la meitat dels autobusos que normalment uneixen Barcelona i l'aeroport del Prat. Al sector del taxi només es preveu que segueixin la vaga un 20% dels treballadors, segons el Sindicat Català del Taxi.

Pel que fa al transport de mercaderies es garanteix l'abastiment dels establiments sanitaris, mentre que per a la resta només estan garantits els que no siguin susceptibles de conservació més enllà de 24 hores. A la frontera, en col·laboració amb els transportistes francesos, està previst fer una gran aturada, coincidint amb la manifestació prevista a Brussel·les.

Segons les dades de CCOO i UGT, el seguiment serà també massiu al sector de la funció pública, a més a més de la majoria d'indústries importants, com Seat i Pirelli. Un total de 2.834 comitès d'empresa s'han afegit a la vaga.

Un dels grans interrogants de la jornada serà el seguiment que hi pugui haver als centres escolars, que acumulen un reguitzell d'aturades en els centres públics en els últims cursos. Les últimes no han tingut un gran seguiment, però ahir els sindicats preveien una aturada del 60%.

Als tribunals, el sindicat majoritari Staf-Csif va vaticinar ahir un seguiment gairebé nul de la vaga. Els serveis mínims asseguren un 100% d'activitat en guàrdies i causes urgents, tot i que els responsables sindicals van admetre que tot dependrà de l'afectació als transports.

El sindicat Metges de Catalunya (MC) i el d'infermería Satse s'han desmarcat de la protesta, i l'han qualificat d'inefectiva. El sindicat mèdic considera que la jornada de vaga és una 'operació propagandística' de les centrals sindicals per 'netejar la seva imatge'.