Público
Público

El Govern pressiona el PSC obrint la porta a un executiu d'unitat

Francesc Homs no descarta un gabinet de concentració si la situació ho requerís

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La maquinària convergent viu una tardor frenètica amb un ull posat en el frec a frec electoral que mantenen Josep Antoni Duran i Lleida, Jorge Fernández Díaz i Carme Chacón, i l'altre en el principal repte del Govern d'Artur Mas abans que no acabi l'any: l'aprovació dels pressupostos pel 2012.

Tots dos universos es van posar ahir en contacte quan el portaveu de l'executiu, Fran­cesc Homs, va haver de respondre si comparteix la idea llançada pel candidat Duran de fer un Govern de concentració a Espanya per afrontar la crisi del deute. Homs, un cop més, va afirmar en to rutinari que el Govern 'se sent còmode' amb els plantejaments que fan els dirigents de CiU. Immediatament després, el portaveu va rebre una segona pregunta: si el Govern estaria disposat a emprar la mateixa fórmula a la Generalitat.

El portaveu diu que abans cal que els socialistes facin el procés de renovació

I Homs, a diferència del que va fer Duran la setmana passada, va replicar en sentit positiu: 'Si aquests plantejaments es comparteixen en un lloc, es poden compartir en un altre'. I va afegir: 'No hi ha res descartable'. Però una vegada demostrat que el Govern no tindria inconvenient a obrir les seves portes a altres forces parlamentàries, el portaveu va traslladar la qüestió al PSC. 'Avui, en el cas de Cata­lunya, costa molt d'imaginar, com a mínim fins que el principal partit de l'oposició no hagi fet el procés intern que ha anunciat que faria', va fer, en referència al congrés de desembre en el qual la formació socialista triarà el successor de José Montilla.

D'aquesta manera, Homs al·ludia al sentit de governabilitat del PSC. O, dit d'una altra manera, els va tornar a recordar que CiU espera amb els braços oberts que els socialistes els ajudin a tirar endavant els pressupostos del 2012.

CiU no es resigna a descartar el suport del PSCals pressupostos

Tot i que CiU ha defensat i reivindicat en tot moment el seu acord pels comptes d'enguany amb el PP, hi ha veus internes a la federació que recorden el mal que van fer al partit els successius pactes amb els conservadors en temps de José María Aznar. Per aquesta raó, Artur Mas ja sap que la primera prioritat, malgrat les evidents coincidències en matèria econòmica amb el partit que presideix Alícia Sánchez-Camacho, seria pactar els comptes amb PSC o ERC. Els socialistes, en plena campanya i a punt d'abordar el relleu en la seva direcció, ja fa uns mesos que es neguen a fer concessions al Govern i que critiquen durament les retallades. I en funció de qui sigui el nou primer secretari dels socialistes catalans, sembla probable que el partit faci un gir a l'esquerra.

Però CiU no es resigna a perdre la possibilitat d'aprovar uns pressupostos que seguiran marcats per les retallades sense el principal partit de l'oposició. La federació recorda que les crítiques que van llançar als socialistes durant l'estiu, després del pacte poliè­dric CiU-PP, es van saldar amb un canvi de posició dels socialistes pel que fa a les polèmiques lleis òmnibus.

Homs ho recorda prou bé, i ara vol repetir la jugada: per això ahir va flirtejar amb la idea d'atansar el Govern al carrer Nicaragua.