Público
Público

Pujada històricade les taxes a les universitats

Les matrícules s'incrementen el curs vinent un 7,6%

DANI CORDERO

Els estudiants de les set universitats públiques catalanes hauran de pagar el curs vinent, quan es matriculin, un euro més per crèdit. El Govern va informar ahir els representants dels alumnes i els directors dels centres de la seva intenció d'apujar les taxes de les universitats públiques un 7,6%. Mai s'havien apujat tant i, de fet, és impossible fer-ho més, perquè és el màxim permès per la Conferència General de Política Universitària. La decisió està presa i sortirà del Consell Executiu en forma de decret en un termini de dues o tres setmanes, un cop hagi superat tots els tràmits.

Amb aquesta mesura, el Govern pretén reduir el pes dels recursos públics en el finançament dels centres universitaris de titularitat pública. L'any passat aquests recursos suposaven el 87%, un percentatge que es reduirà. La Generalitat retallarà la seva injecció de recursos un 10%, xifra que suposa 144 milions d'euros menys en un any. Per contra, cada alumne pagarà de mitjana entre 64 euros i 100 euros més per any acadèmic. Tenint en compte les dades d'aquest curs, amb més de 161.000 matrícules, les universitats podrien veure com els entren a tresoreria al voltant de 13 milions d'euros (tenint en compte 80 euros d'increment per alumne).

Els alumnes hauran de pagar de forma lineal un euro més per cada crèdit

D'aquests diners, la Generalitat en dedicarà una quarta part a beques, amb la instauració d'un sistema català d'ajudes als estudiants universitaris. A aquests nous recursos s'hauran d'afegir els que surtin dels alumnes que suspenen més de dues vegades la mateixa assignatura. Per a aquests, la matrícula per assignatura es dispararà un 60%. "Ho farem per incentivar l'esforç", van assenyalar fonts d'Universitats.

Demà el seu responsable, Antoni Castellà, explicarà el conjunt de mesures d'estalvi per a les universitats públiques catalanes, on es preveu una retallada del 10% dels màsters aquest any, que continuarà amb un 20% addicional el curs vinent. El Govern considera desorbitada la xifra de 1.500 especialitats que actualment s'ofereixen. Es volen evitar els màsters amb 15 alumnes i promoure que les universitats s'uneixin per oferir-ne de més complets, tot potenciant aquelles especialitats en què Catalunya ha esdevingut un referent en investigació, com ara la biomedicina.

Els sindicats d'estudiants i els professors ja han advertit la injustícia d'apujar les tarifes per sobre de la inflació i la impossibilitat de mantenir el mateix nivell universitari amb una retallada de recursos. A més, el Govern vol introduir retallades pressupostàries i modificacions en les condicions laborals dels funcionaris com ara la mobilitat entre facultats i també dels professors associats, que passaran a cobrar uns 12 euros per hora de docència.

En aquesta situació, les aules universitàries treuen fum. Les protestes s'han viscut dins amb tancaments i fora tallant carrers. Demà està previst que la Universitat de Barcelona entregui la medalla d'or a l'expresident Jordi Pujol al Paranimf de l'edifici històric de la UB, en un acte que comptarà amb la presència de l'actual màxim mandatari de la Generalitat, Artur Mas. Hi ha qui veu l'organització d'aquest acte com una provocació, i les protestes comencen a gestar-se en diferents fòrums d'internet.