Público
Público

ACTE DELS 60 ANYS D'ÒMNIUM Cuixart, davant del govern de l'1-O: "Ho tornarem a fer. Ho farem junts i ho farem millor"

El president d'Òmnium Cultural ha reivindicat l'entitat com a "baula" i "punt de trobada" del sobiranisme i ha destacat que el retrobament entre presó i exili és una "victòria". Anna Gabriel ha assistit per sorpresa a l'acte a Elna amb Aragonès, Junqueras i Puigdemont

Carles Puigdemont, Jordi Cuixart i Pere Aragonès a Elna
Carles Puigdemont, Jordi Cuixart i Pere Aragonès en la seva entrada conjunta a l'acte de commemoració del 60è aniversari d'Òmnium Cultural, celebrat a Elna (Roselló) / PÚBLIC

Ha estat una festa d'aniversari, reivindicativa de la història i el present d'Òmnium Cultural, amb l'assistència dels representants més rellevants del sobiranisme català, i amb un únic parlament, el del seu president, que ha fet una crida a la unitat davant del govern de l'1-O; "Ho tornarem a fer. Ho farem junts i ho farem millor", ha pronosticat de nou Jordi Cuixart.

L'acte ha reunit uns centenars de persones, prèviament inscrites o convidades per assistir-hi, a Elna (Roselló), la població de Catalunya Nord des de la qual es van distribuir les urnes pel referèndum de l'1 d'octubre. Aquí s'han retrobat  els dirigents que van ser empresonats, els de l'exili i els integrats del Govern del 2017 que van impulsar la convocatòria a les urnes que el Govern espanyol va voler impedir. Tot i que no estava previst, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha assistit per sorpresa a l'esdeveniment. Cuixart ha reivindicat l'entitat com a "baula" i "punt de trobada" del sobiranisme i ha destacat que el retrobament entre presó i exili és una "victòria". Al final de l'acte, Cuixart ha anat cridant un a un els diferents exmembres del govern, que s'han fet una fotografia de família a dalt de l'escenari.

Els polítics indultats i dels exiliats al final de l'acte d'Elna. Imatge del 16 de juliol del 2021
Polítics indultats i exiliats al final de l'acte d'Elna. Gemma Tubert / ACN

Cuixart ha volgut dedicar les seves primeres paraules a Marta Rovira, que no havia pogut traslladar-se a Elna des de Suïssa.

La presència d'Anna Gabriel a l'esdeveniment, que pretenia unir les persones preses indultades i les exiliades, no estava prevista i no havia estat confirmada per l'entitat ni per la CUP. L'exdiputada anticapitalista, que també viu a Ginebra (Suïssa) des del febrer del 2018, s'ha assegut a la primera fila, entre l'expresident Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament, Laura Borràs. A l'acte també hi han assistit l'actual president del Govern, Pere Aragonès; el vicepresident, Jordi Puigneró; i els presos indultats Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Josep Rull i Quim Forn.

Amb l'accent de Catalunya Nord

Cuixart ha remarcat l'agraïment d'Òmnium a l'acollida de Catalunya Nord a un esdeveniment tan significatiu per l'entitat que presideix. I, certament, la vida cultural de Catalunya Nord ha estat especialment present en un acte en el qual s'han recordat, amb diferents accents,  paraules significatives escrites per expresidents i fundadors, intel·lectuals de referència en la història d'Òmnium Cultural. Han participat figures com l'escriptor Joan-Lluís Lluís, els músics Kelly Isaiach i Ferran Reig, la periodista de ràdio Arrels Laura Bertran, i s'ha pogut escoltar la veu del cantant d'11 anys, Maxime Cayuela, que ha interpretat Tant com me quedarà, cançó catalana que el va fer famós en un programa de talents de la televisió francesa, The Voice Kids

Reivindicació de la República catalana

Cuixart ha recordat una trobada que va mantenir amb dues dones de tradició política ben diferent: l'expresidenta d'Òmnium, Muriel Casals, afiliada al PSUC, i la cantant Teresa Rebull, militant del POUM. "Dues dones amb molt caràcter", que van compartir la idea segons la qual "els catalans serien capaços de resistir la repressió i reviscolar".

"L'Estat espanyol no voldria veure'ns junts aquí. Vol dividir-nos", "sap que podem guanyar i que només depèn de nosaltres", ha insistit Cuixart, que també ha posat especial èmfasi quan ha parlat del fet migratori com una de les característiques que defineixen el poble català. Ha posat en valor la cohesió social, ha ratificat el compromís del sobiranisme amb la "construcció de la República catalana" i ha assegurat que com activistes no deixaran de fer el que estan fent.

No ha fet esment de la paraula "amnistia", però ha reiterat dues idees centrals en l'actual conjuntura política. "No defallirem fins que puguin tornar a casa els exiliats", ha dit. I ha remarcat també el compromís amb l'exercici del dret a l'autodeterminació.

El president d’Òmnium ha recordat que també va ser un dia 16 de fa gairebé quatre anys que ell va ser empresonat per defensar drets fonamentals: “Aquell 16 d’octubre del 2017, a part del convenciment que tard o d’hora podríem tornar a estar junts, i malgrat no ser-hi tots avui aquí, teníem la certesa que no hi hauria prou presons per aturar tanta dignitat". Ha advertit, però, que la societat civil seguirà essent "exigent amb els polítics d’aquí i d’allà".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?