Público
Público
censura

Acusen BCNeta d'esborrar el mural del tauró capitalista al barri del Carmel 

L'obra del graffiter italià Blu era una crítica anticapitalista que va ser pintada l'any 2009 en el marc d'un festival organitzat pel CCCB. Si es confirma la responsabilitat municipal, amb aquesta ja serien tres les obres polítiques esborrades pel servei de la neteja, després de pintar a sobre del grafiti crític amb el rei emèrit al Poble-Sec i d'un altre per la llibertat d'expressió al barri de la Salut

Operaris de BCNeta esborren el mural del tauró capitalista al barri del Carmel.
Operaris de BCNeta esborren el mural del tauró capitalista al barri del Carmel. @LlibertariesZN

Enèsima polèmica per l'esborrat de muralisme polític a Barcelona. Aquest dilluns uns operaris van fer desaparèixer el tauró capitalista del grafiter italià Blu, pintat a una paret a la confluència dels carrers Santuari, Calderón de la Barca i Gran Vista. L'animal, representat amb unes escames fetes amb bitllets de cent euros i que es menjava les sigles del Partit Comunista de Catalunya, era una crítica al capitalisme que s'havia convertit en una icona de l'street art i l'art polític al barri del Carmel.

L'artista el va pintar el febrer de 2009 en el marc del festival Influencers, organitzat pel CCCB. Organitzacions com Llibertàries BCN Zona Nord o la CUP Horta-Guinardó ja han denunciat l'acció i l'atribueixen al servei municipal de neteja de Barcelona, BCNeta: "Demà, com sempre, diran que ha estat per error i l'Ajuntament de Barcelona i Rosa Alarcon [regidora d'Horta-Guinardó] diran que ha estat un error", deien els anarquistes. "La dèria que té Barcelona en Comú amb Convergència es converteix en crush quan es tracta d'esborrar qualsevol mostra artística i/o política de les parets", diuen els anticapitalistes en una piulada.

Esborrat de l'art polític

Durant els darrers mesos, l'Ajuntament de Barcelona ja s'ha hagut d'afrontar a les crítiques per les accions de BCNeta contra dos murals polítics. El febrer, els operaris esborraven la caricatura al rei emèrit en una paret del Poble-Sec feta per l'artista Roc Blackblock, en el que es representava el monarca com a lladre, entre fletxes amb la bandera republicana i amb proclames per l'alliberament del raper Pablo Hasél.

Poc després, el maig passat, una comitiva del servei de neteja també esborrava un mural per la llibertat d'expressió del graffiter Txinorri als voltants de l'espai ocupat la Kasa de la Muntanya, al barri de la Salut.

Des de l'Ajuntament, asseguren que un cop es va detectar la necessitat de la intervenció en el mur es van posar en contacte amb les entitats locals per explicar que les obres implicarien esborrar el mural del tauró, ja que des del consistori són també conscients del "valor artístic i sentimental" de l'obra per al veïnat.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha negat que el consistori tingui una "dèria" per esborrar murals reivindicatius i ha admès al Twitter que veient la resposta ciutadana s'hauria hagut d'explicar "molt més" l'actuació.