Este artículo se publicó hace 4 años.
Alfred Bosch dimiteix com a conseller d'Acció Exterior pel cas de presumpte assetjament
El conseller considera que la situació generada per l'afer s'ha tornat "insostenible en les darreres hores" malgrat que l'alt càrrec del departament acusat dels fets havia estat cessat fa unes setmanes. El substituirà temporalment la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà.
Públic
Barcelona-Actualitzat a
El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Alfred Bosch, ha presentat la dimissió aquesta tarda com a conseqüència del presumpte cas d'assetjament sexual que ha afectat un dels alts càrrec del departament. "La situació s'ha tornat insostenible en les darreres hores" ha subratllat Bosch en una breu compareixença, sense preguntes, a la seu d'Esquerra Republicana després d'una reunió d'urgència de l'executiva del partit. El substituirà de manera temporal la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, qui compaginarà la seva tasca amb Exteriors mentre ERC decideixi qui substituirà Bosch definitivament.
Malgrat la destitució de l'alt càrrec, l'afer ha passat factura al fins ara conseller republicà del Govern de la Generalitat per les fortes crítiques rebudes per la gestió del cas a la conselleria. Tant els socis d'ERC al Govern, JxCat, com la resta de partits de l'oposició han demanat durant tot el dia explicacions a Bosch per no activar el protocol de protecció en casos d'assetjament sexual de què disposa la Generalitat. Bosch s'ha limitat a dir que "he intentat resoldre un cas de presumpte assetjament, però no ho he fet prou bé ni prou ràpid".
El cas de presumpte assetjament sexual a algunes treballadores del departament que ha desencadenat la renúncia del conseller d'Acció Exterior havia afectat al cap de gabinet del conseller Alfred Bosch, Carles Garcias. Esquerra Republicana va decidir fa un mes i mig que calia destituir-lo quan la direcció del partit va ser coneixedora del presumpte assetjament, a finals del mes de gener. Es va descartar la possibilitat de reubicar-lo a un altre lloc de feina com sembla que hauria estat la voluntat inicial del conseller, Alfred Bosch. Fet que també ha disparat les crítiques i ha acabat comportant la dimissió del titular d'Exteriors.
Bosch s'ha mostrant "conscient dels valors republicans" que assegura ha volgut preservar. El fins avui conseller ha admès que considera que "faré més servei marxant que quedant-me" i ha assegurat que quan es va incorporar a les files d'ERC per petició d'Oriol Junqueras, fa 9 anys, "ja li vaig dir que no venia a fer nosa". Ha assegurat que la gestió de l'afer s'ha fet amb lleialtat mútua entre ell i Esquerra Republicana i ha lamentat "la indefensió que pugui haver comportat a les dones afectades". Bosch ha valorat positivament el poc més d'un any al càrrec des que va substituir el seu antecessor, Ernest Maragall, i ha destacat com a principal fita la reobertura de delegacions de la Generalitat a l'exterior.
Alfred Bosch ha estat acompanyat en la compareixença per la secretària general adjunta d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, que ha ratificat la posició de fermesa del partit que va comportar la decisió dels republicans de forçar el cessament immediat de l'alt càrrec i de rebutjar la recol·locació del presumpte assetjador. Vilalta va justificar aquesta contundència perquè "no pot haver tolerància amb fets tan greus com el de l'assetjament sexual". La dirigent dels republicans ha recordat que ERC sempre ha estat "autoexigent" en la lluita contra aquestes actituds i ha assegurat que "hem posat el llistó d'exigència molt alt, com sempre l'hem tingut" perquè no podem tenir "cap tolerància amb valors que no són republicans". Vilalta ha advertit que des d'ERC exigiran "a tothom, sempre i en tots els casos" que es mantingui aquest llistó alt.
Tant el Departament d'Acció Exterior com ERC han obert procediments interns per esclarir els fets. En un comunicat redactat abans de la dimissió de Bosch, la conselleria ha explicat que la destitució es va fer efectiva al cap de poques setmanes, després de gestionar un "correcte traspàs de funcions". Per la seva banda, ERC també ha emès un text explicant que van iniciar una investigació tan bon punt van conèixer el cas i que s'ha suspès de militància i de tots els càrrecs interns a Garcias.
Segons el departament, es va impulsar una investigació interna després de rebre informacions sobre actituds "masclistes i sexistes" per part del treballador. Com que aquest primer procediment "no va desmentir els fets", continua el comunicat, es va obrir un nou procés intern de forma coordinada amb ERC, que actualment segueix obert. Amb la informació inicial ja es va considerar que els comportaments investigats eren "contraris als valors republicans", motiu pel qual el conseller va destituir el seu cap de gabinet.
El Govern recrimina a ERC no activar el protocol oficial
Durant la roda de premsa posterior al consell Executiu d'aquest dimarts, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, s'ha mostrat molt crítica amb ERC perquè no es va activar el protocol oficial de la Generalitat, sinó que es va gestionar des del partit: "El protocol no ha fallat. El problema és que fins ara el Govern no ha tingut coneixement d'aquest cas, i qui havia d'activar el protocol no el va activar, i el va activar en un àmbit que no corresponia", ha explicat.
Budó ha afirmat que el Govern no tenia coneixement que Bosch va provar de recol·locar el seu excap de gabinet, Carles Garcias, quan se l'estava investigant per assetjament laboral i sexual. La portaveu ha insistit que, un cop va arribar la informació a través dels mitjans, es va activar el mecanisme d'actuació, que havia intervingut prèviament 24 cops des de l'any de la seva creació, el 2015. Budó, que ha qualificat la situació de "gravíssima", ha afirmat que el Govern prendrà les mesures que el procés del protocol recomani, siguin administratives o penals: "Farem tot allò que se'ns demani".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..