Público
Público

Allau de mostres de condol i d'homenatge per la mort de Núria Feliu

El món de la cultura catalana es mostra commocionada pel traspàs de la gran dama de la cançó catalana. La popularitat de la cantant ha fet que les xarxes s'omplin de comentaris i records cap a l'artista. Nombrosos dirigents polítics també s'hi han sumat i el ple de l'Ajuntament de Barcelona s'ha aturat per fer un minut de silenci.

Núria Feliu recollint el premi Enderrock de les mans de Lluís Gendrau.
Núria Feliu recollint el premi Enderrock de les mans de Lluís Gendrau. Gerard Vilà / ACN

El barri de Sants en particular, Barcelona i Catalunya en general s'ha mostrat commocionat aquest divendres en saber-se la notícia de la mort de la cantant Núria Feliu als 80 anys. La seva popularitat ha fet que les xarxes s'omplissin de comentaris de record i homenatges cap a l'artista.  El món de la cultura catalana també ha estat unànime en destacar la pèrdua que suposa el traspàs de la gran dama de la cançó catalana. Nombrosos músics, actors i artistes diversos han expressat a les xarxes socials el dolor per la mort de Feliu. I molts dirigents polítics també s'han sumat a les mostres de condol.

Entre les mostres de condol es poden trobar a les xarxes socials piulades d'entitats com Òmnium Cultural, l'ANC o la Plataforma per la Llengua, artistes com Joel Joan, Sílvia Marsó i molts altres. Músics com Pep Sala han tingut també paraules d'elogi: Núria Feliu ens va ensenyar a tots que es podia cantar en català sense complexes, que "es podia fer jazz, fer cuplets, les sardanes, cançó d’autor", ha dit. També periodistes com Pilar Eyre, diversos partits catalans, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i institucions com l'Ajuntament de Barcelona o el Departament de Cultura i una llarga llista inesgotable han tingut paraules de record per la Feliu.

Aturada del ple de l'Ajuntament de Barcelona

Colau: "Era una "santsenca convençuda. La ciutat de Barcelona no oblidarà mai Núria Feliu"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat el seu condol, i el de tot el plenari municipal, per la mort d'una "icona" de la cultura barcelonina i catalana com Núria Feliu. Colau ha interromput el ple municipal que s'estava celebrant per expressar aquest condol cap a la família en conèixer la notícia. En declaracions posteriors als mitjans, ha destacat que era una persona molt estimada al barri de Sants i ha afegit que a banda de cantant, actriu i dona polifacètica era una "santsenca convençuda". "La ciutat de Barcelona no oblidarà mai Núria Feliu", ha manifestat.

Aragonès: "Catalunya ha perdut una música i una artista molt estimada per moltes generacions del país"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha lamentat aquest divendres la mort de la cantant Núria Feliu als 80 anys d'edat. "Catalunya ha perdut una música i una artista molt estimada per moltes generacions del país", ha afirmat el cap de l'executiu durant la seva visita a Oliana (Alt Urgell). A més, ha assenyalat el fet que, durant la seva trajectòria, cultivés múltiples gèneres musicals, recuperés diverses cançons i estigués vinculada a la música més popular. "La cultura catalana està de dol", ha assegurat Aragonès, que ha dit que cal valorar el "llegat" que deixa l'artista, no només en l'àmbit musical sinó pel seu "compromís amb la societat, especialment amb la seva vila de Sants però també amb el conjunt i els drets del país".

Garriga: "Estem tristos per la mort d’aquesta icona de la cultura catalana que hem conegut i tan present ha estat a les nostres vides durant tots aquests anys"

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha lamentat aquest divendres la mort de la cantant Núria Feliu, qui ha definit com una "icona de la cultura catalana". La consellera també ha remarcat que Feliu va ser "un referent per a moltes dones" i que, al llarg de la seva carrera, va normalitzar la llengua catalana en tots els gèneres. Garriga ha indicat que des del Govern estudiaran quin és el millor homenatge que poden fer-li i ho anunciaran pròximament.

"Estem tristos per la mort d’aquesta icona de la cultura catalana que hem conegut i tan present ha estat a les nostres vides durant tots aquests anys", ha ressaltat.

Ha recordat que Feliu va començar el 1965: "Eren anys complicats per la visibilitat de les dones i ella sempre deia que se sentia lliure de fer allò que li semblava i com li semblava. Va ser un referent per a moltes dones", ha assegurat.

La consellera ha destacat que Feliu va normalitzar la llengua catalana en tots els gèneres musicals. "Ella deia que en català es pot cantar de tot", ha recordat. "A part dels boleros i cuplets, era excel·lent amb el jazz i va recuperar moltes cançons populars catalanes i va cantar peces nord-americanes. El que va fer va ser normalitzar la cançó en llengua catalana en un moment en el qual no era normal".

"Ha fet el màxim per la difusió de les nostres músiques i de la nostra llengua"

El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, lamenta "profundament" la mort de la cantant catalana Núria Feliu i destaca "la seva aportació a la música, a la cançó i a la cultura catalana". Iceta ha rebut la notícia de la seva defunció aquest divendres al matí en una botiga de discos de Barcelona, des d’on ha recordat que Feliu "ha acompanyat a moltes generacions" i que sempre "ha fet el màxim per la difusió de les nostres músiques i de la nostra llengua". El ministre ha donat el seu sentit condol "als seus familiars i amics i a tots aquells que durant molt de temps han gaudit de la seva obra i de la seva feina".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?