Público
Público
brots de coronavirus

Aval de la Justícia a les restriccions del Segrià i l'Hospitalet, tot i algunes excepcions

Autoritza l'enduriment del confinament a Lleida i sis municipis més de la comarca, però en deixa fora Massalcoreig. En el cas de la ciutat metropolitana, rebutja prohibir les reunions de més de 10 persones, amb l'argument que afecta un dret fonamental. Torra anuncia que recorrerà la limitació de mesures a l'Hospitalet. 

Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, capital de la comarca del Segriá, donde se han registrado 190 casos de coronavirus. / EFE
Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, capital de la comarca del Segriá, on s'ha instal·lat un hospital de campanya.

agències

A diferència del que va passar dilluns, aquesta vegada la Justícia sí que ha autoritzat el gruix de mesures aprovades pel Govern per intentar aturar els rebrots del coronavirus al Segrià i a l'Hospitalet de Llobregat. Hi ha, però, un seguit d'excepcions. En concret, el jutjat d'instrucció 2 de Lleida ha ratificat l'enduriment del confinament a Lleida i sis municipis més del Segrià, però n'ha deixat fora Massalcoreig. Pel que fa a l'Hospitalet, les restriccions han rebut l'aval del jutjat d'instrucció número 16 de Barcelona que, això sí, ha rebutjat la prohibició de les reunions de més de 10 persones, amb l'argument que afecta un dret fonamental. El president del Govern, Quim Torra, ja ha anunciat que recorrerà aquesta darrera decisió judicial. 

Les dues resolucions s'han notificat de matinada. En la del Segrià, el jutge considera que les intervencions "són necessàries" perquè les adoptades fins ara no han permès el control del rebrot i afegeix que són "idònies" per assolir aquest objectiu. En línies generals afirma que són "proporcionades", a excepció de Massalcoreig, on apunta que només hi ha hagut un contagi a data 1 de juliol, com en altres municipis que queden fora de les mesures i per això les veu "desproporcionades" en aquest cas. El jutge sol·licita al Govern que informi setmanalment de l'evolució de la pandèmia.

Pel que fa a les mesures concretes, afirma que les limitacions de desplaçaments i activitat són "idònies" per reduir el contacte social, i en conseqüència la reducció de contagis. També afirma que hi ha una "acurada limitació de les restriccions en tots els àmbits afectats", ja que "es procura protegir la salut i, alhora, minimitzar l'afectació a l'activitat econòmica i al desenvolupament de les activitats quotidianes de les persones".

A l'Hospitalet, on les mesures es concentren fonamentalment als barris de la Torrassa, la Florida i el Collblanc -que concentren la majoria de casos-, el jutge rebutja la prohibició de les reunions de més de 10 persones perquè "s'afecta directament un dret fonamental" consagrat a la Constitució. Sí que ha ratificat la resta de mesures que s'hi han pres, com ara l'anul·lació de les activitats esportives, culturals o d'espectacles o la limitació d'aforaments dels bars i restaurants. 

Recurs de Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, recorrerà la decisió judicial de limitar les mesures de l'Hospitalet. Segons un comunicat de l'oficina del president, el cap del Govern s'ha reunit aquest dimecres al matí amb els serveis jurídics per abordar la situació, i presentarà el recurs "en les properes hores" per fer valer el decret-llei aprovat dilluns, i que habilita el Govern per impulsar les mesures anunciades, inclosa la limitació d'aforaments a celebracions i reunions als barris de la Torrassa, Florida i Collblanc. Torra demana a la ciutadania el compliment de les mesures: "Són absolutament necessàries per frenar els contagis". També fa una crida a seguir "sempre" les mesures i decisions que prengui la Generalitat.