Cargando...

LLUITES SOCIALS

Centenars de persones marxen en la manifestació LGBTI de Barcelona sota el lema 'Unim els colors de totes les lluites'

Els organitzadors de la mobilització destaquen la importància d'unir les reivindicacions LGBTI amb les lluites feministes, de classe, antiracistes o per un habitatge digne, entre d'altres. Es demarquen del 'Pride! BCN 2020' perquè consideren que és una festa on organitzacions privades busquen la obtenció de beneficis.

Publicidad

Una de les pancartes en l'inici de la manifestació d'aquesta tarda de dissabte.

BARCELONA, Actualizado:

Un miler de persones han participat aquest diumenge a la manifestació per l'alliberament LGBTI de Barcelona. Sota el lema 'Tenim història, tenim futur. Unim els colors de totes les lluites', la concentració ha valorat la importància d'unir les reivindicacions LGBTI amb les lluites feministes, de classe, antiracistes o per un habitatge digne, entre d'altres. "Cap col·lectiu es pot quedar enrere", ha assegurat el membre de l'associació Sin Vergüenza, Alfredo Mendoza. La concentració ha sortit de la plaça Universitat i ha finalitzat a la plaça de Sant Jaume, on ha tingut lloc un acte polític amb parlaments de diverses entitats i la lectura d'un manifest.

Publicidad

Mendoza ha explicat que moltes persones LGBTI han viscut el confinament en un "entorn insegur". Davant aquesta situació, el moviment ha demanat polítiques socials "valentes" en l'àmbit d'habitatge, feina, serveis públics, la renda bàsica, l'ecologisme, l'antiracista i l'autodeterminació.

Click to enlarge
A fallback.

En declaracions als mitjans, els organitzadors s'han desvinculat del 'Pride! BCN 2020' perquè consideren que és una festa on companyies privades obtenen beneficis arran de la lluita LGBTI però, en canvi, es "desentenen" de les principals reivindicacions del moviment. "No és un orgull, és una vergonya", ha assegurat la membre de la Crida LGBTI, Daniela Lima Guerra.

A més de les banderes de l'arc de Sant Martí, a la manifestació també han onejat banderes feministes o independentistes. Així mateix, a més de les reivindicacions pròpies del moviment LGBTI, els assistents han portat pancartes en suport dels treballadors de Nissan o a favor de l'accés a l'habitatge.

Publicidad

A l'altura de La Rambla, una cinquantena de persones han ocupat la capçalera de la manifestació i han volgut denunciar que hi ha racisme dins el moviment LGBTI. Sota proclames com ‘Catalunya racista i esclavista’ o ‘Els presos polítics estan els CIES’, els manifestants han arribat fins a la plaça Sant Jaume, on han llegit un manifest.

Un cop han finalitzat la seva intervenció, diversos col·lectius socials participants en la manifestació LGBTI com la PAH, el Sindicat de Llogateres, Unitat contra el feixisme i el racisme, Ecologistes en Acció o Las Kellys han exposat les seves reivindicacions en parlaments.

Publicidad

Els portaveus de la manifestació han començat la lectura del manifest agraint la presència a més de 50 col·lectius i moviments socials que han participat en la marxa. En la línia del lema de la manifestació, han parlat de les lluites per l'habitatge, l'atur, els sous, el sistema educatiu, el racisme i l'ecologisme, entre d'altres.

"La vostra lluita, dèiem, és la nostra lluita", han repetit en el context de les diverses lluites. "Aturar els desnonaments i defensar els serveis són lluites LGBTI; derogar les reformes laborals i reduir la jornada laboral són lluites LGBTI; exigir una renda bàsica universal i defensar el planeta són lluites LGBTI; la regularització immediata de totes les persones migrades i l’exercici del dret d’autodeterminació són lluites LGBTI", reivindica el manifest.

Publicidad

També han explicat que la primera manifestació LGTBI de Catalunya es va fer el 1977. "Tenim futur, i sou vosaltres: l’habitatge digne, la feina per a totes, els serveis públics, la fi del racisme i del colonialisme, la llibertat del poble català, l’ecologisme i el feminisme", han llegit. "Unim els colors de totes les lluites", rebla el comunicat.

Campanya de la Generalitat i més de 100 municipis

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i el món local han impulsat la campanya 'Donem un pas cap a la diversitat' amb motiu del Dia de l'Orgull LGBTI. Passos de vianants, bancs i altres elements de mobiliari urbà de tot Catalunya s'han pintat els últims dies amb els colors de l'arc de Sant Martí, a iniciativa de la Xarxa de Serveis d'Atenció Integral LGBTI i el món local, i ha comptat fins ara amb la participació de més de 100 municipis, segons un comunicat de la Generalitat. La campanya també inclou diversos vídeos en què es defensa la diversitat: hi ha sengles vídeos per a Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre, a més d'un conjunt.

Publicidad

El conseller Chakir el Homrani participarà aquest diumenge a Sitges en l'acte final d'aquesta campanya que vol fer visible el compromís amb la defensa dels drets LGBTI i el treball d'entitats i institucions per al reconeixement i la defensa de la diversitat sexual i d'expressió de gènere. En l'acte de Sitges l'acompanyaran l'alcaldessa de la ciutat, Aurora Carbonell, i la directora general d'Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata.

Publicidad