Cargando...

Combatre l'addicció a les pantalles, un dels objectius del nou pla de salut mental de Barcelona

Els adolescents passen vuit hores de mitjana al dia davant d'una pantalla i el 77% no té cap límit de temps, informa l'Ajuntament, que expandeix el pla "pioner" iniciat el 2016 fins el 2030 amb 90 mesures noves i l'ampliació de serveis com el Konsulta'm 

Publicidad

Uns joves descansen i parlen a la font de la plaça Reial. — Joanna Chichelnitzy

barcelona,

L'addicció a les pantalles és una de les principals preocupacions de l'Ajuntament de Barcelona pel que fa a la salut mental d'infants, adolescents i joves. Per això, en l'ampliació del pla de salut mental de la ciutat, un projecte "pioner" iniciat el 2016, introduirà mesures per educar sobre el seu ús i frenar les addiccions que es perceben de manera especial entre la població més jove.

Publicidad

Un de cada quatre adolescents admet un ús "compulsiu" del mòbil

Click to enlarge
A fallback.

Segons l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), el 2021 els adolescents d'entre 13 i 17 anys passaven de mitjana vuit hores al dia davant d'una pantalla, i el 77% no tenien cap límit de temps en l'ús del mòbil. 

Un pla "pioner" que ha impulsat serveis com el Konsulta'm

Més enllà de la protecció de la infància i joventut respecte les pantalles, el pla de salut mental 2023-2030 també ampliarà altres serveis posats en marxa durant la primera etapa del projecte (2016-2022). Barcelona va ser la primera ciutat en tenir un pla de salut mental, en el marc del qual va impulsar el Konsulta'm, un consultori gratuït de salut mental per a joves.

Publicidad

També s'ha posat en marxa un telèfon de prevenció del suïcidi

Des que està actiu, el 2018, s'han atès més de 5.200 consultes de joves. El xat online ha respost 800 demandes de suport i el telèfon de prevenció del  suïcidi, posat en marxa amb la Fundació Ajuda i Esperança, ha atès gairebé 10.000 trucades i ha ajudat en la intervenció en 229 temptatives imminents o en curs.

Publicidad