Cargando...

PAÍS VALENCIÀ

Creix l'oposició al centre marí al litoral d'Orpesa

Orpesa acollirà aquest cap de setmana diverses accions reivindicatives contra les obres que es duen a terme a entorn de la Renegà. El moviment ecologista denuncia els promotors davant el Seprona per presumptes delictes contra el medi ambient.

Publicidad

Una imatge dels danys que provoca el projecte, com ara tala de pins. SALVEM LA RENEGÀ

VALÈNCIA, Actualizado:

Continuen les mobilitzacions al voltant de la Renegà, a Orpesa (la Plana Alta). Quan ja s'han superat les 21.000 signatures a través de la plataforma Change.org, el moviment ciutadà Salvem la Renegà i el grup ecologista GECEN fan un pas més en la seua demanda de paralització de les obres en el paratge Bellver. Els col·lectius han presentat formalment denúncia davant el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) contra la constructora Costa Bellver i la Fundación Azul Marino, ambdues amb el mateix domicili social, per presumptes delictes contra el medi ambient i l'ordenació del territori.

Publicidad

La denúncia davant el Seprona obre ara la possibilitat d'investigar si les activitats que la societat Costa Bellver porta a terme en l'entorn des de principis de maig són contràries a llei. En el seu escrit a la unitat de la Guàrdia Civil, els ecologistes indiquen que s'han produït dipòsit de runes a vint metres de la vora de la mar, dany sobre matolls, tala de pins sense permís per fer-ho i la destrucció del sotabosc que afecta espècies d'aus catalogades d'especial interés.

Click to enlarge
A fallback.

Cap a una protecció urgent

Amb la desescalada, han arribat les primeres bicifestacions i enganxada de cartells en els voltants de la zona afectada. L'activitat de col·lectius veïnals i conservacionistes es redobla ara amb noves convocatòries. Durant el cap de setmana, tenen previst concentrar-se a diferents hores en diversos punts de l'entorn i ja hi ha anunciada per a dilluns que ve una manifestació pel terme municipal d'Orpesa que exigirà respostes a les portes de l'Ajuntament.

Mentre tot això passa, l'Ajuntament d'Orpesa recorda que les obres s'estan realitzant en sòl urbanitzable i assenyala que la Conselleria va llançar informe favorable. El consistori que lidera la socialista María Jiménez afegeix, mitjançant nota de premsa, que els tècnics del municipi estan estudiant la protecció de la zona, per tal d'evitar impacte negatiu.

Publicidad

Aus en perill

Des del punt de vista ambiental, preocupa especialment l'impacte de les obres sobre les tres espècies d'aus incloses en la Llista d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, que estableix el Reial Decret 139/2011, de 4 de febrer, i en el Catàleg Espanyol d'Espècies. Es tracta del Còlit Negre (Oenanthe leucura), la Cogullada Fosca (Galerida theklae) i la Tallareta Cuallarga (Sylvia undata). Les dues últimes, subratllen els col·lectius en defensa del territori, es troben ara mateix en període de cria i s'estan veient especialment afectades per les intervencions, ja que una nidifica a terra amb la protecció dels arbustos i la segona ho fa en zones amb densa vegetació.

Publicidad