Público
Público

CSQEP obre la porta a donar suport al referèndum unilateral si s'obté l'aval de la Comissió de Venècia

Junts pel Sí celebra el moviment de la confluència d'esquerres, que admet que l'acord amb el govern espanyol no serà possible. 

El diputat Joan Coscubiela durant el ple.

PÚBLIC

Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) ha protagonitzat un cert canvi d'actitud aquest dijous al Parlament al voltant del referèndum. La confluència d'esquerres, que agrupa ICV, EUiA i Podem, ha mostrat la seva disposició a donar suport a la convocatòria d'un referèndum unilateral per part del Govern català, sempre i quan tingui l'aval internacional de la Comissió de Venècia. Aquesta comissió és un òrgan consultiu del Consell d'Europa creat el 1990 i format per experts en el camp del dret internacional.

En una intervenció al ple del Parlament, el portaveu de CSQEP, Joan Coscubiela, ha proposat un acord al govern català per buscar l'aval de la Comissió de Venècia, que ha definit com un "espai d'autoritat" i amb “àmplia experiència en assessorar i emetre informes pel que fa a les condicions perquè els processos referendaris siguin reconeguts”. “La convocatòria del referèndum, sigui quina sigui la modalitat, sigui pactat o no, ha de comptar amb un mínim aval internacional, i per nosaltres aquest aval és el de la Comissió de Venècia”, ha afegit el diputat.

Per a la confluència d'esquerres, les condicions imprescindibles del referèndum han de ser les “màximes garanties d’inclusió de la societat catalana, la cerca del reconeixement previ a nivell internacional, i efectes polítics i jurídics reals”. Coscubiela, però, també s'ha mostrat crític amb l'executiu, ja que encara no se saben la data i la pregunta del referèndum quan han passat set mesos des de l'aprovació de la resolució del Parlament a favor del referèndum.

El diputat d'ICV també ha reconegut que “malauradament s’ha constatat la posició tancada del govern espanyol pel que fa a pactar la convocatòria del referèndum”, i ha assegurat que pel seu grup “els obstacles” perquè l’Estat convoqui un referèndum “no són de legalitat, sinó de voluntat política”.

El vicepresident del govern i encarregat dels preparatius del referèndum, Oriol Junqueras, ha estat l'encarregat de replicar Coscubiela. “Si l'acord que ens proposa exigeix el mateix a totes les parts (Generalitat i Estat) estarem encantats de buscar aquest consens. Però no pretengui posar-nos unes condicions que sap que són inassumibles atesa l'actitud sistemàtica del govern espanyol”, ha manifestat. Posteriorment, la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha celebrat la proposta de CSQEP: “Celebrem que el referèndum irreversible vagi sumant suports. Aquest és un pas important”, ha afirmat. “Se sumen al referèndum o referèndum”, ha afegit.