"La democràcia morirà, veurem el tuit que ho dirà i li farem like"

"La democràcia morirà, veurem el tuit que ho dirà i li farem like"
L'enginyer informàtic i expert en tecnologia Josep Maria Ganyet. Cedida

Barcelona-Actualitzat a

Publicidad

A l'inici del llibre desmuntes un dels mites sobre Silicon Valley i citant l'economista Mariana Mazzucato deixes clar que darrere dels grans projectes tecnològics hi ha hagut una enorme inversió pública a llarg termini, un Estat emprenedor, sense la qual no haurien estat possibles.

Ens trobem amb la paradoxa que aquestes grans tecnològiques no només no agraeixen aquesta inversió pública primigènia, sinó que són especialistes en esprémer tots els mecanismes al seu abast per pagar el mínim d'impostos.

Que no hi hagi una actuació pública decidida per evitar les pitjors pràctiques de les grans tecnològiques, com ara aquesta però també d'altres, s'explica perquè gairebé totes les administracions en són també usuàries i depenen dels seus serveis?

"El núvol està en mans de pocs, hi ha un desequilibri de poder i el control democràtic es fa molt difícil"

Publicidad

En aquest sentit, en el llibre comentes que el núvol no és una cosa etèria, sinó que és l'ordinador d'algú altre i si és l'ordinador d'algú vol dir que allò que hi pengem no és del tot nostre.

Portem més o menys un quart de segle amb un ús massiu d'Internet i uns 15 anys de la generalització dels telèfons intel·ligents. En tot aquest temps, les coses han canviat molt. Inicialment la xarxa tenia un esperit molt horitzontal, col·laboratiu i allunyat del mercat, però és evident que això ja no és així. Quins són els moments en què tot això canvia?

Publicidad

"Ens pensàvem que la utopia anarquista es podia fer realitat en un món digital. No ha estat així"

No deixa de ser un procés històric de canvi molt accelerat. Potser no estem preparats per digerir aquesta velocitat de canvi i, per tant, és molt fàcil que estiguem exposats a determinats abusos?

"Amb el que deixes a les xarxes socials i el que van recollint de tu, les tecnològiques et coneixen millor que tu mateix"

Segurament tampoc tenim interioritzat fins a quin punt el coneixement que hi ha sobre nosaltres és tan salvatge.

Publicidad

Com més saben de nosaltres, més les enfortim i, alhora, com més depenem de la tecnologia, encara els donem més dades i, per tant, més poder. És un cercle.

"Tant de bo li moguin la cadira a Google i perdi preponderància, hi guanyaríem tots"

Publicidad

Cites molt sovint el concepte de "capitalisme de vigilància", però subratlles que realment té poc a veure amb la tecnologia i molt amb l'economia i que la part tecnològica bàsicament està relacionada amb l'optimització dels processos d'extracció de dades amb l'objectiu final de maximitzar el benefici. Al final, és el capitalisme de tota la vida utilitzant eines actuals!

A nivell d'espionatge i control social, les grans tecnològiques van passar per davant dels estats, per després entrar en una fase de col·laboració?

"El poder sempre ha utilitzat la tecnologia més avançada per perpetuar-se i fer-se més gran"

També cites Edward Snowden per recalcar que s'acaba normalitzant les vulneracions de drets, com el de la privadesa, perquè hi ha agències que guarden permanentment el nostre registre d'activitat [a les xarxes] per si mai han de buscar-hi res.

Publicidad

Si parlem d'espionatge, en el teu cas toca fer-ho en primera persona. Al llibre expliques com vas ser conscient que el teu mòbil va ser atacat i ets una de les víctimes del 'Catalangate'. Passat el temps, quin sentit veus que una operació com aquesta arribi a gent com tu?

"Quan contractes un programa d'espionatge mercenari el que fas és finançar una indústria il·legal que acaba amb repressió de la dissidència i morts"

És una pràctica ben allunyada del que hauria de ser la democràcia.

A nivell personal, com et quedes davant d'una situació així? Hi ha una barreja de sensació d'impunitat dels responsables i, alhora, d'impotència personal?

El discurs del llibre és pessimista sobre la salut de la democràcia i cap al final assegures que es dona la paradoxa que "mentre les democràcies no han resistit les tecnologies més avançades de participació, alhora no s'han resistit a la utilització d'aquestes mateixes tecnologies per degradar-se".

"De manera agregada els ciutadans tenim molt poder, el que passa és que n'hauríem de començar a ser conscients"

Publicidad

Com es pot actuar per reduir aquest poder gairebé absolut que han assolit les grans tecnològiques? Buscant alternatives?

"Per lluitar contra els poders hi ha el poder popular i ara passa per l'entorn digital, podem fer molt"

Per acabar, una pregunta que et fas al llibre: podem viure en una societat digital oberta i democràtica i alhora segura per a tothom?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors