Cargando...

Dijous, el ple de la República catalana

La sessió plenària se celebrarà un dia abans que el Senat validi l'aplicació del 155 per intervenir l'autogovern. Fonts dels partits independentistes han assegurat a 'Público' que en aquest ple es proclamarà la independència

Publicidad

Reunió de la Junta de Portaveus del Parlament, aquest dilluns

barcelona, Actualizado:

La resposta dels partits independentistes al 155 ja va cobrant forma. Els grups de JxSí i la CUP han demanat a la Mesa del Parlament que aquest dijous al matí se celebri un ple monogràfic per analitzar "l'agressió" del Govern central en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, segons ha explicat en roda de premsa el president del grup de JxSí, Lluís Corominas. Els partits independentistes tenen l'acord de proclamar la República catalana en aquest ple, segons han assegurat fonts d'aquestes formacions a Público.

Publicidad

Al Parlament i al PDeCAT diverses fonts coincideixen que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà en comissió al Senat abans del ple de divendres de la cambra alta, que ha d'aprovar les mesures del Govern espanyol per aprovar el 155. El termini de Puigdemont per presentar al·legacions a les mesures del 155 acaba en principi dijous, però el president de Senat, Pío Garc-ia-Escudero, s'ha mostrat a favor d'ampliar el marge perquè Puigdemont hi pugui comparèixer divendres en el ple, si no ho pot fer dijous en comissió.

Click to enlarge
A fallback.

La decisió de convocar un ple per dijous arriba menys de 48 hores després que Puigdemont, anunciés dissabte que demanaria la celebració d'un ple del Parlament "on els representants de la sobirania ciutadana, els escollits pels vots dels ciutadans, debatem i decidim sobre l'intent de liquidar el nostre autogovern i la nostra democràcia, i actuem en conseqüència".

A més d'aquest ple, JxSí ha demanat igualment a la Mesa que presenti totes les accions jurídiques possibles per "defensar" les institucions catalanes, especialment el propi Parlament. El grup que dóna suport al Govern ha sol·licitat igualment a la Comissió d’Afers Institucionals que aquest dimarts a les 18h hi compareguin els vuit senadors designats pel Parlament, per donar la seva opinió sobre "la aplicació i els efectes" del 155. Entre aquests senadors de designació autonòmica hi ha l'expresident de la Generalitat José Montilla (PSC), i el líder del PP català, Xavier Garcia Albiol.

Publicidad

Altres fonts consultades, no obstant precisen que el ple de dijous no pot fer una declaració d'independència, perquè s'ha de cenyir als assumptes per als quals ha estat convocat. 

En el ple de dijous els dos grups proposants, JxSí i la CUP, tindran un primer torn d'intervenció de 30 minuts cadascun. Posteriorment, el president Puigdemont disposarà d'una intervenció de temps il·limitat. A continuació, i després d'una pausa, la resta de grups tindran 15 minuts cadascun.

Publicidad

Hi haurà votacions

Amb el ple ja en marxa, la gran incògnita és si el Parlament proclamarà formalment la independència de Catalunya, i si l'eventual proclamació es faria mitjançant votació del ple. Corominas no ha revelat completament aquest punt, però sí ha deixat clar que hi haurà votacions. "Es pot assegurar que en el ple es votaran propostes de resolució", ha afirmat el diputat de JxSí. Corominas ha dit igualment que en aquest ple, els "representants elegits pel poble de Catalunya", acordaran "el que creguin convenient sobre l'aixecament o no de la suspensió" de la declaració d'independència.

Corominas s'ha estès igualment sobre el conjunt d'accions des de l'Estat per oposar-se al procés sobiranista, incloent-hi no només el 155, sinó també l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que considera una "vergonya democràtica". "L'Estat espanyol utilitza els jutges i fiscals a la seva conveniència", ha lamentat Corominas. 

Publicidad

Acusacions de "fomentar l'odi" contra Catalunya

Corominas ha criticat igualment aquells que estan "fomentant l'odi contra Catalunya", i ha posat els exemples del ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis -que va titllar les imatges de la repressió policial de l1-O de fake news-, o de l'exministra socialista Maria Antonia Trujillo -que ha cridat al boicot de productes catalans-. El diputat de JxSí ha afegit que aquesta campanya "d'odi"  la duen a terme populars i socialistes "amb la complicitat de C's, que ja va néixer per a això". 

En quant als socialistes, i més concretament, els socialistes catalans, Corominas ha emplaçat el PSC a "triar entre partit o país, entre democràcia i el que vol imposar el PP". Corominas ha posat en dubte que unes eleccions anticipades a Catalunya desbloquegessin la situació actual, quan s'ha preguntat en veu alta si aquests hipotètics comicis podrien "anular els milions de vots independentistes" de l'1-O. En aquest sentit, ha assegurat que l'única sortida passa per unes "negociacions bilaterals" entre la Generalitat i el Govern espanyol.

Publicidad

Albiol: el 155 va endavant fins i tot si hi ha eleccions

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, per la seva banda, considera que el 155 "ja no es pot aturar", i que s'aplicaran "totes les mesures" previstes pel Govern central encara que Puigdemont convoqués eleccions al Parlament.

Coscubiela dubta que hi hagi declaració d'independència

Per part de Catalunya Sí que es Pot, el portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha assegurat que dijous no es pot proclamar la independència, perquè el Parlament té uns mecanismes "estrictes" que no permeten tractar assumptes que no estiguin en l'ordre del dia.

Publicidad

Sobre la possibilitat de convocar eleccions a Catalunya, Coscubiela s'hi ha mostrat d'acord, sempre que aquestes serveixin per "afavorir una resposta unitària" al 155, i en cap cas si van acompanyades d'una declaració unilateral d'independència, segons ha afirmat. Coscubiela aposta, en aquest sentit, per unes eleccions que portin a iniciar un "procés constituent".

Preguntat per la impossibilitat de tirar endavant aquest procés amb el 155 en marxa, Coscubiela ha dit que no pot "assumir" que el Senat aprovi una "barbaritat jurídica" com les propostes del Govern central en relació al 155. Ha afegit que la seva formació "treballarà fins a l'últim moment" per impedir-ho, i ha demanat "temps".  Coscubiela, finalment, s'ha mostrat molt d'acord que Puigdemont acudeixi al Senat abans del ple del 155.

Publicidad

Pel PDeCAT, la seva coordinadora general Marta Pascal ha expressat el seu suport a Puigdemont si aquest finalment acudeix al Senat a presentar al·legacions sobre l'aplicació del 155. "Si el president ho estima pertinent, l'hi farem costat", ha assenyalat. "Segur que no entra en contradicció amb el mandat de l'1-O", ha afegit.

La CUP crida a la "desobediència"

En paral·lel, i tot i donar suport a la celebració del ple de dijous, la CUP ha deixat clar que dissenteix de la línia d'actuació dels seus aliats de JxSí.  En un comunicat, els anticapitalistes reiteren que "no comparteixen" l'estratègia de JxSí "d'anar a remolc de les decisions que pren el govern espanyol", i propugnen -com ja van fer el 10 d'octubre- proclamar la independència de forma immediata. "Considerem que la declaració de la república està plenament legitimada pels resultats del referèndum de l'1 d'octubre i, com ja hem dit en múltiples ocasions, apostem perquè el Parlament faci la proclamació quan abans", afirmen.

Publicidad

Un 155 inconstitucional

Mentrestant, se sumen noves veus a les crítiques a la forma d'aplicar el 155 que ha decidit el Govern central. La catedràtica de Dret Constitucional i exlletrada del TC Mercè Barceló ha afirmat a RAC1 que aquesta aplicació del 155 representa "una vulneració flagrant de l'Estatut i la Constitució". Entre d'altres coses, perquè pretén destituir el Govern en ple, amb la qual cosa no hi hauria cap "subjecte polític" que pogués recórrer la mesura davant el propi Tribunal Constitucional. "Això serà un acte impune i en un estat de dret no hi ha actes impunes", ha considerat la jurista.

Publicidad