Cargando...

Economia L’òmicron sacseja les previsions de negoci del sector de les fires i congressos

Tot i que el Mobile World Congress ha confirmat dates i altres certàmens han posposat les seves, a Fira de Barcelona es refreda la normalització, mentre els experts advoquen per una reorientació dels esdeveniments, amb actes menys massius i activitats diversificades

Publicidad

Imatge de l'edició del saló ISE del 2020. — ISE

barcelona,

Cautela i flexibilitat són els dos conceptes que s’han instal·lat al sector de les fires i congressos de Catalunya davant les perspectives d’activitat esquinçades per la irrupció de la variant òmicron de la Covid-19, que comporta restriccions als esdeveniments públics i, fins i tot, cancel·lacions. De moment, s’ha trampejat la situació, revisant el calendari de gener i febrer i ajornant algunes cites. L’Associació Catalana d’Empreses Organitzadores de Congressos i Reunions (OPC) apel·la a la capacitat d’adaptar-se a la volatilitat del context actual.

Publicidad

La previsió de la Fira de Barcelona era celebrar enguany 80 esdeveniments, 20 més que el 2021

Click to enlarge
A fallback.

A més d’aquestes cites, d'altres estan a l’aire, com el Saló de l’Ensenyament al març, i Hostelco i Alimentària, de caràcter bianual, a l’abril. El passat desembre, Fira de Barcelona tenia com a previsió celebrar enguany un total de 80 esdeveniments, 20 més que el 2021. El president del consell d’administració de l’entitat, Pau Relat, va repassar el 2021 assegurant que "abans que la rendibilitat hem prioritzat la celebració de salons, encara que de dimensions més reduïdes, i amb la mirada de cautela pròpia d’una situació encara pandèmica".

L’1% del PIB de Catalunya

Si les condicions de la pandèmia ho permeten, Fira de Barcelona s’ha proposat assolir aquest any els 170 milions d’euros de facturació, gairebé tres vegades més que el 2021. Abans de la Covid-19, l’entitat generava un impacte econòmic anual de 4.710 milions d’euros, amb un Valor Afegit Brut (VAB) equivalent a l’1% del PIB de Catalunya, 35.000 llocs de treball i 971 milions de recaptació fiscal, segons les dades aportades per un estudi elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona (UB).

Publicidad

Una nova forma de mesurar els esdeveniments

L’expert vaticina que aquest 2022 entre un 30 i un 40% dels actes que se celebrin a Barcelona seguiran la tònica de combinar el format presencial i l’online. Amb aquest supòsit, Osácar augura que es produiran efectes sobre sectors com l’allotjament, el transport, el comerç, la restauració i l’oci nocturn, ara tancat. "Aquestes activitats paral·leles no són substituïbles", assegura. La percepció fa que Osácar reivindiqui una nova fórmula de mesurar l’èxit d’un esdeveniment o un congrés. "No podem quedar-nos com a termòmetre amb les xifres de visitants o creueristes. El turisme no s’ha de basar a augmentar els indicadors, mostrant l’increment constant de xifres".

Publicidad