Público
Público

Els Bombers aconsegueixen estabilitzar l'incendi de Baldomar i superen la primera onada de focs de la temporada

El foc d'aquest nucli d'Artesa de Segre, que crema des de dimecres, ha devastat 2.700 hectàrees de superfície . El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat la fi del període de simultaneïtat de focs. També afirma que si es prenen noves restriccions per Sant Joan no seran generalitzades, sinó per territoris, segons la situació meteorològica

17/06/2022 - Imatge aèria de l'incendi de Peramola, a l'Alt Urgell.
Imatge aèria de l'incendi de Peramola, a l'Alt Urgell. Jordi Borràs / ACN

L'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre (Noguera), que des de dimecres passat ha cremat almenys 2.700 hectàrees de superfície ha estat donat per estabilitzat aquest dilluns a la tarda. Els Bombers ho han anunciat a les seves xarxes socials a la mateixa hora que ho feia el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en compareixença davant dels mitjans al centre de comandament de Cerdanyola. El titular de la cartera d'Interior del Govern ha indicat que amb l'estabilització del que ha estat fins ara un dels pitjors incendis de la campanya acaba el període de simultaneïtat de focs que durant prop d'una setmana ha posat al límit la capacitat del cos de Bombers.

L'estabilització de l'incendi de Baldomar suposa un abans i un després de sis dies seguits de feina continuada, i que arrencava amb l'inici de la campanya de prevenció i extinció d'incendis d'aquest estiu. "Ha estat l'incendi que més ha durat, ha costat molt, i per tant amb la seva estabilització es dona per acabat el període de simultaneïtat que hem patit aquests sis dies", ha assenyalat el conseller Elena.

Al llarg del dia d'avui s'han detectat algunes fumeroles: "Bàsicament totes dins del perímetre", ha detallat el cap de Bombers, David Borrell, que considera una bona notícia tenir estabilitzat aquest gran foc. Amb això, el pla Infocat ha passat cap a les vuit del vespre d'Emergència 2 a Alerta, un cop rebaixada la pressió i davant d'una meteorologia que tot apunta que tendirà a regularitzar les temperatures a les habituals per aquesta època de l'any, amb un augment de la humitat i alguna possible precipitació.

Objectius complerts

El cos de Bombers tenia un conjunt de prioritats que s'han assolit a mesura que el dia ha avançat, el primer aconseguir estabilitzar l'incendi d'Artesa de Segre i controlar el d'Oliana - Peramola. "També hem gestionat diversos llamps, dels quals en miràvem l'evolució arreu del país, que cremen de forma tranquil·la en llocs on no suposen cap perill", assenyala Borrell.

Amb tot, també esperaven no tenir cap nou gran incendi forestal, fet que no s'ha donat durant el dia d'avui, en què sí que se n'han registrat de nous, però que s'han pogut estabilitzar o controlar. Aconseguits aquests objectius, el cos es mostra satisfet per haver pogut donar per tancada aquesta fase.

"Estem parlant de 4.000 hectàrees de perímetre en què hem estat treballant els Bombers, sobre un potencial que supera les 100.000 hectàrees"

"Estem parlant de 4.000 hectàrees de perímetre en què hem estat treballant els Bombers, sobre un potencial que supera les 100.000 hectàrees", ha afegit Borrell. Aquesta tasca ha estat possible pel model d'actuació que el cos ha implantat, aplicant intel·ligència per distribuir els esforços i efectius en aquells indrets on eren més necessaris.

Ara el cos mantindrà retens en els incendis on han estat actuant i aniran retirant efectius, que d'altra banda hauran de seguir treballant per recollir el material utilitzat, com ara mànegues. A més caldrà fer reparacions en aquells vehicles desplaçats als focs i que s'han vist afectats amb major o menor mesura.

Ajudes compensatòries

De la seva banda, des del Centre de Comandament d'Artesa de Segre (Noguera), l'alcaldessa d'aquest municipi, Maria Cusola, celebra que l'incendi estigui estabilitzat però recorda que encara queden dies per donar-lo per controlat. Des de l'Ajuntament, ha afegit, ofereixen suport als veïns per demanar ajudes compensatòries i s'ha compromès a treballar perquè es facin efectives. També explica que s'han acabat els confinaments i que tots els veïns dels municipis afectats pel foc poden sortir de casa.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha destacat que la feina conjunta ha aconseguit que de les 20.000 hectàrees potencials, el foc hagi cremat unes 2.700. Solé assegura que ja s'està treballant per registrar quines parcel·les han estat afectades i ha demanat "uns dies" per quantificar els danys i compensar els afectats "al més aviat possible". Solé també ha recordat que encara falta tenir l'incendi controlat i després extingit. "Més tard caldrà fer una feina més emocional", ha apuntat. En aquest sentit ha volgut traslladar el suport de la Generalitat als veïns i ha posat en valor el fet de tenir uns serveis públics robustos.

El cap de suport de l'operatiu dels Bombers de la Generalitat, Miquel López, ha reconegut que han estat uns dies molt intensos en què s'ha treballat molt i que s'ha passat una època de simultaneïtat. "Ara tenim l'incendi estable, això vol dir que pot sortir algun punt de foc però no preveiem que el perímetre es faci més gran", apunta López. Per demà, ha afegit, estan garantits els relleus de totes les dotacions que han treballat avui i per tant seguiran amb 38 mitjans terrestres i quatre d'aeris. Les pluges previstes ajudaran, ha dit. "Estem mirant tots el cel".

Finalment, el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, ha dit que la causa definitiva de l'incendi de Baldomar –Artesa de Segre- encara no se sap del tot. La hipòtesi que pren més força és un llamp, explica, però encara no han trobat el punt exacte de l'inici del foc i per tant encara no ho poden confirmar.

La revetlla, a l'espera

De cara a la revetlla de Sant Joan, el conseller Elena ha detallat que s'anunciaran les mesures específiques per la d'enguany com sempre es fa, amb un marge de 24 hores com a màxim, i amb les darreres dades referents a la meteorologia. No obstant, el Govern ha recalcat en aquests dies la necessitat que la ciutadania col·labori i tingui precaució, sobretot pel que fa a l'ús d'espais forestals.

Mentre això no passa, ja hi ha municipis on s'ha optat per prohibir el llançament de material pirotècnic o fer fogueres, com és el cas de Bigues i Riells del Fai (Vallès Oriental) o Castellví de Rosanes (Baix Llobregat), mentre que d'altres, com Vallromanes (Vallès Oriental) o el districte de Valldoreix, a Sant Cugat del Vallès, han prohibit fins i tot la venda de petards.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?