Público
Público

Els Bombers estabilitzen també l'incendi d'Àger i assoleixen un fràgil control sobre els focs a Catalunya

El foc del Pont de Vilomara està també estable i es fa l'avaluació dels habitatges afectats. Els Agents Rurals treballen en la hipòtesi que el foc del Bages ha estat provocat

Un bomber observa un foc al Montsec, a Àger.
Un bomber observa un foc al Montsec, a Àger. Bombers de la Generalitat / ACN

Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi d'Àger (Noguera), segons ha confirmat el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, en una atenció als mitjans de comunicació al centre de comandament, aquest dimarts al matí. "Estabilitzat no vol dir en cap moment apagat, sinó que no es belluga. Els mitjans continuen treballant", ha advertit Solé, que ha indicat que hi treballen 7 mitjans aeris i 50 persones en els flancs en què el foc continua obert.

Solé: "Estabilitzat no vol dir en cap moment apagat, sinó que no es belluga. Els mitjans continuen treballant"

Els Bombers treballen amb l'objectiu que el foc no avanci per la part baixa i cap a la zona del Castell de Mur i pel flanc esquerre cap a Àger. La línia de tren entre Balaguer i la Pobla de Segur està tallada, però Ferrocarrils de la Generalitat ha incorporat autobusos per mantenir el servei.

Aquest objectiu assolit pels Bombers se suma a l'estabilització del gran incendi del Bages iniciat diumenge al Pont de Vilomara i dóna als serveis d'extinció el control de la situació sobre els focs de Catalunya, tot i que alerten que l'equilibri és molt fràgil i es pot complicar en qualsevol moment tant en els incendis actius com en altres de nous.

Els Bombers han estat treballant de matinada en el foc d'Àger amb personal que va arribar-hi en helicòpter. Es tracta d'una zona d'alta muntanya i de molt difícil accés. L'incendi ha afectat unes 50 hectàrees, segons el darrer balanç, i l'origen s'atribueix a l'accident d'un helicòpter, que transportava material per a unes obres a la via del tren i hauria tocat un fil elèctric, va explicar l'alcaldessa d'Àger, Mireia Brugués, a Catalunya Informació.

D'altra banda, els Bombers han estat remullant aquesta matinada l'incendi del Pont de Vilomara, amb 49 dotacions terrestres, i de Manresa, amb 11. L'incendi de Manresa, que va començar aquest dilluns i és el segon que es va originar al Bages en poques hores, es troba controlat des de les 22.46 h d'aquest dilluns. Els Bombers hi han repassat petites represes i diverses fumaroles. 

L'incendi del Bages podria ser provocat

D'altra banda, l'incendi que es va originar diumenge al Pont de Vilomara i que en poques hores es va propagar de forma virulenta pel cor de la comarca del Bages, va quedar estabilitzat aquest dilluns al vespre. Segons el darrer balanç, ha cremat 1.750 hectàrees de superfície forestal. A les urbanitzacions del Bages afectades es fa ara evaluació dels danys ocasionats amb algunes desenes d'habitatges cremats en diversa consideració.

Delort: "Totes les hipòtesis condueixen a una determinada conclusió"

Els Agents Rurals treballen en la hipòtesi que aquest gran foc iniciat al Bages aquest diumenge ha estat provocat. Ho ha dit el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Joan Delort en una entrevista a Catalunya Ràdio, tot dient que no s'han trobat evidències d'altres causes com ara un incident amb una línia elèctrica, contactes d'animals, burilles o una màquina agrícola. "Totes les hipòtesis condueixen a una determinada conclusió, que en tot cas seran els Agents Rurals que ho explicaran si finalment poden deduir que és així, siguem prudents amb les causes", ha dit.

Els Bombers continuen treballant sobre el terreny. Ahir al vespre van donar-lo per estabilitzat i la superfície cremada es manté entorn de les 1.700 hectàrees. El cap del servei de Bombers, Jordi Vila, ha explicat a Catalunya Informació des del centre de comandament de Sant Vicenç de Castellet que aquest dimarts ja han iniciat la fase de desescalada amb la previsió d'anar retirant efectius en les pròximes hores. "Tenim 30 camions i 10 vehicles lleugers de comandament i intentarem durant avui, si la cosa està tranquil·la i no tenim més represes, anar-ho reduint".

El flanc dret és el que continua preocupant, si bé no ha crescut en superfície. "És on tenim més dificultats perquè és un terreny més abrupte, per això també hi tenim més mitjans treballant-hi", ha dit. Encara és molt aviat per poder dir que s'entrarà en fase de control. "Ho valorarem a la tarda-vespre, podria ser però falta la valoració", ha dit. Pel que fa a la meteorologia, Vila ha admès que fa menys calor però tampoc es pot dir que les condicions actuals ajudin a la desescalada.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?