Público
Público

Els sindicats educatius anuncien quatre noves jornades de vaga

Hi haurà vaga els dies 25 de maig i 9 de juny i aturades parcials, entre 8 i 10 del matí, el 17 de maig i el 2 de juny

Capçalera de la manifestació dels sindicats de l'educació en el cinquè dia de vaga.
Capçalera de la manifestació dels sindicats de l'educació en el cinquè dia de vaga, al març. ACN

Els sindicats educatius han anunciat aquest dijous quatre noves jornades de mobilitzacions que combinaran la vaga de tot el dia amb aturades de 8 a 10 del matí. Així, hi haurà vaga els dies 25 de maig i 9 de juny i aturades parcials el 17 de maig i el 2 de juny, de manera que s’alternaran els dos tipus de mobilització. Ja havien anunciat que després de les diverses jornades de vaga del març, pel tercer trimestre preparaven noves mobilitzacions per protestar contra el que titllen d'"immobilisme" del Departament d'Educació, a qui reclamen que negociï "mesures concretes" pel curs vinent.

Els sindicats, que segueixen demanant la dimissió del conseller Josep Gonzàlez-Cambray, no descarten convocar una vaga indefinida si consideren que el Departament d’Educació no es mou.

En resposta a la convocatòria de vaga, el Departament ha assegurat que no té prou marge pressupostari ni de calendari per assumir algunes de les reivindicacions. En concret, la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha afirmat que el pressupost del 2022 no permet reduir una hora lectiva setmanal a tots els docents d'Infantil, Primària i Secundària el proper curs, i que aposten per retardar-ho un curs més a Secundària. A més, com que el número de docents de cada centre ja s'està tancant, no hi ha temps per refer les plantilles introduint una possible reducció.

La Fundació Bofill alerta de la sobreoferta de places a P3

D'altra banda, la Fundació Bofill ha assenyalat també aquest dijous que, tot i la baixada de ràtios per al proper curs, sobrarien l'11% de les places a P3, sobretot en centres concertats i públics de màxima complexitat, i adverteix que és un "risc per a la segregació". La fundació exposa en un informe que en l'anterior preinscripció dues de cada deu places a P3 van quedar vacants a Catalunya i que això va tenir "efectes negatius en la distribució de l'alumnat i la cohesió social".

L'entitat creu que la reducció de la ràtio a 20 alumnes per primer cop en aquesta preinscripció és una "primera resposta a la caiguda sostinguda de la natalitat i a la multiplicació de places buides al llarg de l'última dècada", però alerta que "no soluciona el problema" i veu la mesura com "un pedaç".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?