Público
Público

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA Les Zones de Baixes Emissions s'estendran a tots els municipis catalans de més de 20.000 habitants el 2025

Fins ara només els municipis de més de 50.000 habitants i els de més de 20.000 amb nivells alts d'emissions estaven obligats a aplicar-ho, però Govern i ajuntaments signen un acord per ampliar-ho també els de més de 20.000 amb baixes cotes de contaminació

Zona de Baixes Emissions a la Ronda de Dalt.
Zona de Baixes Emissions a la Ronda de Dalt. ACN

Les Zones de Baixes Emissions (ZBE) -la restricció de circulació de vehicles antics contaminants- s'estendran a tots els municipis de Catalunya de més de 20.000 habitants al 2025, segons un document signat aquest divendres pel Govern i els ajuntaments, l'Acord per la millora de la qualitat de l'aire. Segons la llei estatal, els municipis de més de 50.000 habitants i els de més de 20.000 amb nivells alts d'emissions ja estaven obligats a aplicar-ho, però el document del Govern inclou els de més de 20.000 habitants amb cotes baixes de contaminació.

Compromís per reduir com a mínim un 15% les emissions d'òxids de nitrogen d'aquí a l'any 2025

La implementació de la ZBE -que fins ara només existia a l'àrea metropolitana de Barcelona- serà gradual: al 2023 i 2024 s'establirà l'àmbit d'aplicació i al 2025 s'aplicarà de forma efectiva. Abans d’acabar el primer semestre de l’any 2023, els municipis de més de 50.000 habitants hauran de tancar el document on s'estableixin les condicions de la ZBE: és a dir, quins vehicles podran circular per la ciutat, en quins horaris i, si n'hi ha, quines recompenses es donaran als que desballestin cotxes contaminants.

La resta de municipis, els que tenen entre 20.000 i 50.000 habitants, hauran de definir aquest plec abans que acabi el primer semestre de l’any 2024. La implementació definitiva començarà el 2025, preveient períodes d’adaptació abans de començar a multar els infractors.

"Aquesta ha de ser una transició justa", ha dit la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en l'acte celebrat aquest divendres al Palau de Pedralbes per presentar el nou Acord per la qualitat de l'aire a Catalunya. Un document que han signat el Govern, la seixantena de municipis afectats per la implantació de la ZBE i entitats com PIMEC, UGT, el Port de Barcelona i l'Aeroport de Barcelona.

Jordà ha dit que en aquesta ampliació de les ZBE s'han tingut en compte "criteris socioeconòmics" per no deixar a ningú enrere, però no ha detallat quins instruments estan previstos per materialitzar aquest compromís. En aquest acord, els signants s'han compromès a reduir, com a mínim, un 15% les emissions d'òxids de nitrogen d'aquí a l'any 2025.

Suport econòmic pels municipis de sis milions

Jordà ha defensat que qualsevol canvi estructural en el territori, com l'establiment de noves ZBE, ha de passar "pels ajuntaments del país". Per això ha anunciat que el departament convocarà properament una subvenció de sis MEUR per ajudar els municipis en la transició energètica i que quatre d'aquests milions s'assignaran aquest any 2022.

El Departament convocarà properament una subvenció de sis MEUR per ajudar els municipis en la transició energètica

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha explicat que la conselleria ha fet recentment un estudi per analitzar l'efecte del teletreball en la contaminació i han constatat que si Catalunya aposta per un model mixt entre la feina presencial i telemàtica,

A part de la implantació de les ZBE, l'acord per la qualitat de l'aire també preveu estendre a tot Catalunya la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric, fins ara circumscrita a Barcelona, i crear una Taula de Qualitat de l'Aire de Catalunya, conformada per tots els signants de l'acord i amb la missió de vetllar pel seu compliment.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?