Público
Público

Energia Neix una plataforma contra els macroprojectes energètics a Ponent, que anuncia mobilitzacions

El moviment alerta que s'han presentat sis projectes de línies de molt alta tensió (MAT) que afectarien més de 3.700 hectàrees de 49 municipis

11/01/2022 - Representants de la Plataforma contra els macroprojectes energètics a Ponent, en un pont de l'AP-2 a Albatàrrec per on ha de passar una MAT.
Representants de la Plataforma contra els macroprojectes energètics a Ponent, en un pont de l'AP-2 a Albatàrrec per on ha de passar una MAT. Oriol Bosch / ACN

Els projectes energètics amb construcció de línies d'alta i molt alta tensió a Ponent han motivat la creació d'una plataforma que s'hi oposa, i que aquest dimarts ha fet públic un manifest. Entre d'altres coses, preveu fer mobilitzacions i també assessorar els afectats que vulguin presentar-hi al·legacions.

Mercè Cortina, portaveu de la Plataforma contra els macroprojectes energètics de les terres de Ponent, ha alertat que s'han presentat sis projectes de línies d'evacuació, que afecten un total de 49 municipis i més de 3.700 hectàrees de les comarques del Segrià, les Garrigues, la Segarra i el Pla d'Urgell. En dos dies el manifest ja té 90 adhesions d'entitats del territori i ara s'obrirà un període per sumar-hi més suports. Cortina ha explicat que la Plataforma fa tot just una setmana que ha començat a treballar perquè fins ara s'han trobat amb el problema de la "falta d'informació" amb relació als diferents projectes.

De moment han redactat un manifest que recull les principals preocupacions i reivindicacions sobre el que creuen que s'hauria de fer. Cortina ha avisat que els projectes tenen una "afectació real" sobre el territori, la seva població i diversitat. Per aquest motiu, ha remarcat que es tracta d'una qüestió que va molt més enllà del valor econòmic sinó també del valor paisatgístic, ja que es veurà "greument afectat".

A favor de les renovables, "però no a qualsevol preu"

Els objectius de la plataforma se centraran les properes setmanes en fer un acompanyament a tots els afectats, ja sigui directament o indirectament pels projectes. Se'ls vol donar suport jurídic per presentar al·legacions, ja que es tracta de processos molt "feixucs" pels quals calen advocats i recursos econòmics. En paral·lel, s'han encarregat estudis independents sobre els impactes i afectacions que tindrien les línies.

D'altra banda, Cortina ha posat en valor la necessitat de mobilitzar-se i ha parlat de les futures protestes que faran com una eina que tenen i faran servir per mirar de parar els projectes. Ha afegit que no volen debatre sobre si les línies han d'anar a un lloc o un altre sinó que volen obrir un debat sobre la necessitat real d'aquests macroprojectes energètics i també abordar quin es el model de país. Cortina ha deixat clar que estan a favor de les renovables però no "a qualsevol preu".

El manifest ja compta amb més de 90 adhesions d'ajuntaments com el d'Albatàrrec o Massalcoreig, associacions de veïns, entitats ecologistes com Ipcena i partits polítics com la CUP. Es tracta d'un "punt de partida" ha remarcat Cortina, que en els propers die s'ha d'anar ampliant amb xerrades informatives arreu.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?