Público
Público

Energies renovables Iberdrola projecta un segon macroparc eòlic marí al golf de Roses

Se suma al parc Tramuntana, impulsat per BlueFloat Energy i SENER. En ambdós casos, dependran de l'autorització del Govern espanyol per tirar endavant. El Tramuntana ha generat un enorme rebuig a l'Empordà, amb la mobilització en contra de veïns, entitats ecologistes, administracions públiques, partits polítics i sectors econòmics

14/04/2022 - Recreació de com es veurien els molins del Parc eòlic Tramuntana des de l'Estartit, segons els seus promotors.
Recreació de com es veurien els molins del Parc eòlic Tramuntana des de l'Estartit, segons els seus promotors. ACN

El Ministeri per la Transició Ecològica ha rebut una segona proposta per fer un macroparc eòlic marí al golf de Roses. Es tracta del parc Gavina, que impulsa una filial d'Iberdrola, Iberenova Promociones S.A.U, i preveu produir 500 MW d'energia, la mateixa potència prevista al parc Tramuntana. El ministeri va rebre aquest projecte el 28 de març i de moment està en fase de tramitació de l'avaluació ambiental.

Es tracta d'un document inicial a l'espera que el Govern espanyol aprovi definitivament el Pla d'Ordenació d'Eòlica Marina (POEM). L'esborrany del document fixa precisament com a zona d'ús prioritari per a l'energia eòlica el tram comprès entre el golf, el cap de Creus i la badia de Pals. El projecte es va entrar a finals de març i es troba en fase de consulta pública d'avaluacions ambientals. No hi consta, però, cap tipus de documentació. Tampoc cap estudi d'impacte ambiental ni cap web on consultar la proposta.

El nou parc projectat se suma al parc eòlic marí Tramuntana, que impulsen BlueFloat Energy i SENER. Aquest projecte preveu fins a 35 aerogeneradors situats a una distància de 24 km el més proper a l'interior de la badia de Roses. El parc tindria una capacitat de 500 MW d'energia elèctrica renovable –la mateixa que el Gavina- i, segons els seus promotors, aportaria l'equivalent al 45% de la demanda elèctrica actual de les comarques gironines.

La plataforma opositora al parc Tramuntana ha recollit més de 25.000 signatures i té un suport transversal del territori contra el projecte

El seus impulsors fa mesos que van endegar la tramitació i han elaborat diversos informes i estudis amb l'objectiu d'aconseguir el preuat "consens" del territori i, sobretot, dels ecologistes, que estan en peu de guerra contra el projecte. Per això, també estudien la possibilitat de tirar endavant una prova pilot amb només tres aerogeneradors que servirien per crear un punt d'experimentació marina. La prova pilot, però, en cap cas descartava la proposta inicial.

El rebuig al parc eòlic marí, però, és absolutament tranversal a l'Empordà, ja que també s'hi han manifestat en contra administracions públiques locals i comarcals, partits polítics i sectors econòmics. La plataforma contrària, que ja ha reunit més de 25.000 signatures de rebuig al Tramuntana, ha organitzat ja alguns actes contra el projecte, un rebuig que de ben segur es repetirà amb el Gavina.

Tot plegat, però, són propostes perquè l'Estat encara no ha concretat definitivament les zones on podran implantar-se aquest tipus de projectes ni tampoc ha convocat el concurs per presentar-los. El que sí que ha elaborat el Govern espanyol és un primer document on es proposen les zones prioritàries per a la seva instal·lació. El que es coneix com a Plans d'Ordenació d'Eòlica Marina (POEM). Defensors i detractors hi van presentar al·legacions i ara estan a l'espera que el Ministeri resolgui i aprovi definitivament el document.

Sigui com sigui, el pla de la demarcació marina llevantina-balear inclou la denominada zona LEBA2, la única de Catalunya qualificada d'ús prioritari per a l'energia eòlica. Aquesta zona inclou el golf de Roses, el cap de Creus i la badia de Pals. Just el punt on es projecten -de moment- aquests dos parcs eòlics.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?