Este artículo se publicó hace 2 años.

"Hem d'adaptar el sistema alimentari a la realitat de cada ecosistema"

13/06/2022 - L'activista per la sobirania alimentària Gustavo Duch, retratat per l'entrevista de 'Públic'.
L'activista per la sobirania alimentària Gustavo Duch, retratat per l'entrevista de 'Públic'. Públic

Barcelona-

Publicidad

Els darrers mesos el preu d'aliments bàsics com el blat o el blat de moro s'ha incrementat moltíssim, en algun cas fins a nivells inèdits durant el segle XXI. La guerra d'Ucraïna ha accentuat la situació, però la problemàtica ja venia d'abans per l'encariment dels carburants o dels fertilitzants nitrogenats, derivats del gas. La crisi alimentària global és inevitable?

"Hauríem de parlar ja de col·lapse d'un sistema alimentari capitalista, i hi arriba perquè no és un sistema natural"

Publicidad

Com sempre, però, l'impacte va per barris, i a curt termini és especialment accentuat en països del sud altament dependents de les exportacions de gra d'Ucraïna i Rússia, com Egipte, el Sudan, el Líban, Algèria... Tot plegat agreuja les desigualtats globals.

Una situació com aquesta té un enorme potencial disruptiu. En part, l'origen de les primaveres àrabs de 2011 era l'encariment del pa i dels aliments bàsics. Es poden repetir aquestes revoltes?

Publicidad

Ha passat més d'una dècada des del 15-M, qüestions com les crisis climàtica o energètica s'han fet molt més evidents i hi ha aquest horitzó present que el temps s'acaba mentre que el sistema actual no hi dona respostes i les reformes cosmètiques ja no serveixen. Toca anar a l'arrel del problema?

"Hem d'apujar el nivell de conflictivitat perquè els polítics no responen i no podem acceptar que el col·lapse arribi deixat de la mà"

Quins són els principals problemes que genera l'actual sistema alimentari, bàsicament industrial?

"El sistema productivista industrialitzat s'oblida de la idea de tenir cura de la terra"

Per resumir-ho d'alguna manera, és un sistema en què el poder es concentra en molt poques mans i que serveix per maximitzar els beneficis d'aquests actors, però no pas per resoldre necessitats humanes.

Publicidad

Cita el lema de la Vía Campesina, però la realitat és que la mercantilització dels aliments ha anat a més i funcionen com un producte financer als mercats de futurs. L'especulació alimentària de la gran banca i de fons d'inversió globals és un fet.

"No hi ha un problema d'escassetat, el que hi ha és especulació alimentària pura i dura"

Per definir l'actual sistema hi ha experts que diuen directament que "mengem combustibles fòssils". Ara bé, si aquests són cada cop més escassos i més cars, com ja estem veient, tenim un problema i greu.

Clar, però no es pot fer una transició cap a un model diferent d'un dia per l'altre i si hi ha un col·lapse qui més el patirà seran les classes populars.

"A Catalunya el que caldria és fer una ràpida reconversió del sector porcí, perquè és el que en reconfigura tot el sistema alimentari"

Publicidad

Per fer una transformació com la que planteja caldria una gran voluntat política, perquè no sembla que n'hi hagi per part de les grans empreses del sector. Veu aquesta voluntat?

"La política segueix amb receptes de fa dècades. Ens estem bellugant en els mateixos paradigmes i ens en calen d'altres"

Publicidad

Si haguéssim de dibuixar un sistema alimentari equilibrat que realment funcionés com hauria de ser?

"Hauríem de tenir una agricultura que imiti els sistemes naturals"

Comparteix la sensació que mentre la idea de sobirania alimentària ha guanyat pes en els relats i suport ciutadà, cada cop hi ha menys petites explotacions agrícoles i ramaderes i les grans explotacions industrials avancen?

"Si volem sostenir la vida hem de canviar de model econòmic"

Sembla clar, per tant, que amb guanyar posicions en la narrativa, en el relat, no n'hi ha prou per aconseguir un canvi profund.

"Hem de trencar mites com el de la urbanitat com a progrés i modernitat enfront el món rural"

Publicidad

Un pot pensar que el que planteja és utòpic, però potser en el moment en què estem si no avancem cap a la utopia ens aboquem al caos?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors