Público
Público
pressupostos

ERC anuncia un preacord amb el Govern espanyol per aprovar els pressupostos generals de l'Estat

Rufián no aclareix si es traduirà en un "sí" o una abstenció. Es basa en quatre punts, entre els quals allargar la moratòria a les quotes dels autònoms fins el març del 2021, un trimestre més, i aixecar el control financer a la Generalitat imposat pel govern de Rajoy. 

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, a la sessió de control al Congrés.
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, a la sessió de control al Congrés. Congrés dels Diputats

acn

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha anunciat aquest dimarts un preacord entre ERC i el Govern espanyol per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2021. No ha aclarit si es traduirà en un "sí" o una abstenció de la formació independentista. De moment, segons Rufián, el preacord es basa en quatre punts: una moratòria de les quotes dels autònoms fins el març del 2021; la creació d'un comitè "bilateral" per a una "reforma fiscal justa"; la liquidació del deute de l'Estat amb la Generalitat en beques des del 2005, i l'aixecament del control financer de l'Estat a la Generalitat imposat pel govern de Rajoy.

El preacord està pendent de la ratificació per part dels òrgans interns d'ERC i el concretaran en les properes hores

Segons Rufián, l'objectiu dels republicans ha estat aconseguir "el màxim d'eines per a la Generalitat de Catalunya". El portaveu d'ERC ha afirmat que el preacord està pendent de la ratificació per part dels òrgans interns d'ERC i "en les pròximes hores ampliarem i concretarem molt més".

El preacord estableix una ampliació de la moratòria del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social per a autònoms fins al març del 2021, un trimestre més, amb el compromís d'anar-ho ampliant en funció de les circumstàncies. Rufián ha recordat que el 99% de les empreses a Catalunya són Pimes i autònoms.

També estableix la creació d'un comitè bilateral per a una reforma fiscal "total, justa i progressiva", i la creació d'un grup de treball específic per a la reforma de l'impost a les grans fortunes "per acabar amb el dumping fiscal a Madrid". "És a dir, acabar amb el paradís fiscal de facto que la dreta s'ha muntat a Madrid i que suposa un perjudici per a la classe treballadora".

El tercer punt del preacord és la liquidació del deute existent de l'Estat amb la Generalitat des del 2005 en beques. "Un deute que es liquida i que suposa més recursos per combatre la desigualtat a l'accés a l'educació pública i de qualitat", ha afirmat el portaveu d'ERC.

"Avui amb aquest preacord acaba la tutela i l'abús austericida dels ministeris d'Hisenda a l'economia catalana"

El quart punt, que per a Rufián és "el més important", és "posar fi al control financer per part de l'Estat a la Generalitat de Catalunya", és a dir acabar "amb el 155 financer aplicat per Montoro i Rajoy des del 2015". "Avui amb aquest preacord acaba la tutela i l'abús austericida dels ministeris d'Hisenda a l'economia catalana", ha dit, fet que dotarà "d'eines socials per al futur govern de la Generalitat sorgit de les urnes el pròxim 14 de febrer".

El suport d'ERC als pressupostos de l'Estat se suma al que el PNB ha anunciat també aquest dimarts, aquest en forma de "sí", i també al previsible vot afirmatiu de Bildu, que sotmetrà la proposta a les seves bases aquest dijous.