Público
Público
guerra bruta

Ernest Maragall també hauria estat espiat a través del programa informàtic que només poden adquirir els estats

El telèfon del diputat d'ERC es va infectar el 2019 amb el dispositiu espia a través del mateix sistema amb què s'hauria atacat el mòbil de Roger Torrent, aprofitant una bretxa de seguretat en l'aplicació WhatsApp. Entre l'abril i el maig d'aquell any, aquest escletxa es va utilitzar per introduir el programa en almenys 1.400 telèfons arreu del món, revela El País. 

Ernest Maragall a l'exterior de la seu d'ERC
Ernest Maragall. Regidor de l'Ajuntament de Barcelona i cap de l'oposició. JOEL KASHILA

acn

El diputat d'ERC i regidor municipal pel mateix partit a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall també hauria estat espiat a través del programa Pegasus, el programari de la companyia israeliana NSO que només es ven a governs i que s'introdueix al mòbil de la víctima per controlar-ne els continguts. Segons ha informat aquest dimarts El País, el telèfon de Maragall es va infectar el 2019 amb el dispositiu espia a través del mateix sistema amb què s'hauria atacat el mòbil del President del Parlament, Roger Torrent, aprofitant una bretxa de seguretat en l'aplicació WhatsApp. Fonts consultades per Públic, properes a les persones espiades, sospiten que possiblement les escoltes de les converses o la lectura de missatges d'Ernest Maragall venen de molt abans, de quan era conseller d'Exteriors del Govern de la Generalitat.

Entre l'abril i el maig d'aquell any, aquesta escletxa es va utilitzar per introduir el programa en almenys 1.400 telèfons arreu del món, revela el rotatiu madrileny. Probablement va ser en aquest període, entre abril i maig del 2019, que el laboratori de la Universitat de Toronto, Citizen Lab, va fer la recerca i va descobrir la infecció dels telèfons.

Així ho publica aquest dimarts el diari El País, que juntament amb The Guardian ja ha destapat els presumptes espionatges amb el mateix sistema al president del Parlament de Catalunya, l'exdiputada Anna Gabriel i al treballador de la Diputació de Barcelona i membre de l'ANC Jordi Domingo. 

El propi Ernest Maragall ha assenyalat una informació periodística que confirma que el Govern espanyol va ser client de l'empresa israeliana propietària del programa Pegasus i en un missatge a xarxes socials ha remarcat que "el més terrible és que la notícia no és cap sorpresa".

La també regidora de l'Ajuntament de Barcelona d'ERC, Elisenda Alamany, ha denunciat aquest vespre a través de Twitter que "la guerra bruta segueix" i ha que "cal exigir responsabilitats".