Público
Público
joan carles i

Felip VI renuncia a l'herència i elimina l'assignació de Joan Carles I en saber-se que era beneficiari d'una 'offshore'

Joan Carles I deixa de percebre la retribució econòmica que tenia fixada després de passar a ser rei emèrit.

Letizia, Felipe VI y el rey emérito Juan Carlos I, en una foto de archivo. / EFE
Leticia, Felip VI i el rei emèrit Joan Carles I / EFE

públic i efe

El rei Felip VI ha renunciat a l'herència que personalment li pogués correspondre del seu pare Joan Carles I, així com a qualsevol actiu, inversió o estructura financera l'origen de la qual pugui "no estar d'acord amb la legalitat o amb criteris de rectitud".

La Casa Reial ha fet públic un comunicat en el qual informa que el rei emèrit  deixa de rebre l'assignació econòmica que té fixada en els pressupostos de la Casa del Rei després d'abdicar del seu càrrec. 

El comunicat s'ha fet públic després que diverses informacions publicades aquest cap de setmana en les quals s'assegura que Felip VI és beneficiari d'una societat offshore creada pel rei Joan Carles I vinculada a una donació de 65 milions d'euros de l'Aràbia Saudita. 

A més, la Fiscalia de la ciutat suïssa de Ginebra investiga al rei emèrit Joan Carles I qui, segons va publicar el diari suís Tribune de Genève, hauria rebut l'any 2008 una donació de 100 milions de dòlars (gairebé 90 milions d'euros al canvi actual) per part de l'entorn del llavors rei de l'Aràbia Saudita, Abdullah bin Adbul Aziz Al Saud, en un compte del banc suís Mirabaud a Ginebra.

Al seu torn, el rei emèrit espanyol hauria donat part d'aquests diners –uns 65 milions d'euros– el 2012 a la qual en el seu moment va ser la seva amant, l'aristòcrata i empresària Corinna zu Sayn Wittgenstein – Corinna Larsen–.

Javier Sánchez-Junco Mans, advocat de Joan Carles

El rei emèrit Joan Carles "ha designat per a la seva representació a l'advocat Javier Sánchez-Junco Mans", segons ha informat la Casa del Rei en un comunicat relatiu a les informacions publicades per diversos mitjans sobre les fundacions Lucum i Zagatka.

Així, afirma que "en l'exercici del dret a la defensa", serà a partir d'aquest moment l'advocat" qui procedeixi a donar compte públicament de les informacions "que el puguin afectar i es considerin procedents".

El comunicat afirma també que el rei emèrit ha demanat "que es faci públic" que  "les dues fundacions anteriorment citades en cap moment van facilitar informació" al seu fill.