Público
Público
rebrots coronavirus

França recomana "vivament" als seus ciutadans evitar anar a Catalunya

El primer ministre francès, Jean Castex, ha asseverat que hi haurà una "gran vigilància" a la frontera per "protegir" els residents del país. La ministra d'Exteriors espanyola ha contestat que "Espanya és un país segur" i que "té brots com d'altres". Per la seva part, Àngels Chacón ha negat que el Govern francès s'hagi posat en contacte amb la Generalitat. 

El primer ministre francès, Jean Castex. EFE.
El primer ministre francès, Jean Castex. EFE

acn | PÚBLIC

El primer ministre francès, Jean Castex, ha desaconsellat aquest divendres als francesos que vagin a Catalunya pels rebrots de Covid-19. Davant una situació sanitària "degradada", Castex ha afirmat que les autoritats franceses estan "en discussió" amb les espanyoles i les catalanes perquè "vigilin que el flux d'Espanya a França sigui el més limitat possible". En una visita a l'aeroport de Roissy, Castex ha asseverat que hi haurà una "gran vigilància" a la frontera per "protegir els ciutadans". Ho ha comunicat després de la reunió amb el Consell de Defensa, encapçalat pel president francès, Emmanuel Macron, per estudiar l'evolució del virus a França.

Després d'aquestes declaracions, la ministra d'Exteriors espanyola, Arantxa González Laya, ha contestat que "Espanya és un país segur" i que "té brots com d'altres". En una entrevista a CNN International, González ha recordat que les fronteres continuen obertes i que la situació epidemiològica és més complexa en zones concretes. D'altra banda, ha apuntat que a la resta de l'Estat espanyol també s'han restringit moviments en alguns territoris. Ha justificat que són mesures que formen part de  "la nova normalitat".

També ha reaccionat el sector turístic gironí, el qual acusa les autoritats franceses de fer una "campanya brutal" contra Catalunya. El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero, ha assegurat que ja és "històric" que intentin retenir el turisme francès però afirma que enguany "s'ha elevat a l'enèsima potència" perquè a França "també els hi falta turisme". Escudero assegura que, per al sector, seria "una hecatombe" perdre els visitants francesos, si acaben seguint les recomanacions del primer ministre. 

Chacón nega que França hagi contactat amb Catalunya

Per la seva part, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha lamentat les declaracions de Castex, i ha negat que s'hagi establert cap contacte amb la Generalitat, tal com ha afirmat el primer ministre francès. En una entrevista amb TV3, Chacón ha explicat que des del Govern s'han posat en contacte amb el ministeri espanyol i, tot i que hi havia relació bilateral, en cap cas s'havia "contemplat Catalunya com a focus d'alt perill". "Si mirem l’evolució d’infeccions que hi ha a França, no poden estar parlant gaire alegrement", ha etzibat.