Público
Público

Gairebé un centenar de persones van rebre l'eutanàsia a Catalunya el 2022

En total, el Departament de Salut va rebre 175 sol·licituds. D'aquestes, 55 persones van morir abans de concloure el procediment. A més, es van denegar 12 peticions, una va ser revocada i 13 es troben en curs

Eutanasia
Gairebé un centenar de persones van rebre l'eutanàsia a Catalunya el 2022 Pexels

Un total de 175 persones van demanar ajuda per morir el 2022 a Catalunya. Entre aquestes peticions, es van realitzar 91 eutanàsies, mentre que 55 persones van morir abans de concloure el procediment i 12 sol·licituds van ser denegades. A més, una va ser revocada, tres es van ajornar i 13 es troben en curs. Són dades facilitades pel Departament de Salut coincidint amb el segon aniversari de l'aplicació de la Llei de l'Eutanàsia a l'Estat espanyol.

En un comunicat, el Departament de Salut i la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (l'òrgan independent que garanteix la correcta aplicació de la llei) consideren que la normativa s'està executant de manera satisfactòria i dona resposta a una necessitat social llargament demandada.

De mitjana, les sol·licituds van tenir un temps de resolució de 42 dies. El 59% dels 175 sol·licitants de l'eutanàsia eren homes. La majoria de peticions que va rebre la comissió procedien de l'atenció primària (114), seguides dels hospitals (51), els sociosanitaris (8) i les residències (2).

La majoria de sol·licitants patien malalties neurològiques o oncològiques

Les persones que van demanar-ho patien majoritàriament patologies neurològiques (un 36%) o oncològiques (34,85%). A més distàncies hi ha les persones amb un context de multimorbiditat i fragilitat avançada, i les malalties respiratòries. En la majoria dels casos, eren malalties d'anys d'evolució que afectaven en major o menor grau la seva autonomia funcional i els ocasionaven una alta dependència, que feia necessària l'assistència d'altres persones per a la higiene, l'alimentació i altres activitats bàsiques de la vida diària. 

Per regions sanitàries, gairebé 7 de cada 10 prestacions es van produir a Barcelona, concretament el 67% (61 eutanàsies). A Girona es van fer 15; a Tarragona, 5, a la Catalunya Central i a Lleida es van aplicar 4 eutanàsies, i a l'Ebre i a l'Alt Pirineu i l'Aran, una.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?