Este artículo se publicó hace 4 años.

entrevista

Gerardo Pisarello: "L'antifeixisme creix i assistirem a la irrupció de nous fronts amplis, plurals"

Gerardo Pisarello, secretari primer de la Mesa del Congrés dels Diputats. Bru Aguiló
Gerardo Pisarello, secretari primer de la Mesa del Congrés dels Diputats / Bru Aguiló

Marià de Delàs

Barcelona-Actualitzat a

Publicidad

La covid representa un problema sanitari enorme, però també comporta problemes econòmics descomunals. Les persones que tenim garantit el plat a taula tenim tendència a prestar més atenció a les mesures sanitàries, oi? En aquests moments de canvi, què li sembla que exigeix més atenció?

Publicidad

La força política que vostè representa fa un cert temps que ha deixat de parlar de la imminència d'una revolució democràtica, de  processos constituents, de la casta que havia de ser expulsada de les institucions. No cal rescatar aquests conceptes?

"El sobiranisme s’està movent cap a l’esquerra i molt més connectat amb les classes populars de la resta de l’Estat"

Publicidad

"S'han aixecat els pitjors fantasmes del franquisme, de les tradicions més autoritàries de les dretes espanyoles"

Diu que el sobiranisme no ha estat derrotat, però les mobilitzacions viscudes durant deu anys han desaparegut. Acaben d’inhabilitar un altre president de la Generalitat i no ha passat res.

"Hi ha una agenda de transformacions republicana que encara està viva i que es pot activar en qualsevol moment"

Publicidad

Què li sembla el pla per la recuperació exposat la setmana passada pel Govern espanyol?

"Em preocupa que la sortida de la crisi s'estigui finançant només amb deute"

Publicidad

Fa cinc anys ens va parlar sobre la necessitat de combatre el risc  que es produís una separació entre qui entrava a les institucions i el carrer, amb l’autoorganització de la ciutadania. Com veu ara aquest perill?

Vostè va ser víctima d’un atac xenòfob, verbal però furibund, en nom d’una organització, Vox. Més enllà del rebombori mediàtic, com creu que cal interpretar aquest fet?

Publicidad

"Aquesta gent no dubtarà a animar la violència física al carrer per evitar que es produeixin determinats canvis"

Vox el va atacar per una crítica que va fer vostè contra el rei, [per la trucada que va fer el monarca al president del CGPJ, per manifestar el seu disgust per no haver pogut presidir un acte del poder judicial a la capital catalana]. Després d’això, Felip VI ha acabat viatjant dies més tard a Barcelona, en companyia de Pedro Sánchez. Com s’ha d’interpretar-ho?

Perquè creu que va acabar venint?

Publicidad

El suport del PSOE a la Corona porta problemes dins l’actual Govern de coalició. Es poden agreujar?

La Corona és un tema, però la intervenció de la Fiscalia i del poder judicial en la vida política és un altre de ben evident. Com a jurista, quin camí creu que hi ha de solució per resoldre aquest problema?

Publicidad

"Si no es desfà a temps aquest assalt conservador sobre el poder judicial, la pròpia democràcia no podrà prosperar"

Però sociològicament els jutges tenen tendència, per exemple, a acceptar normalment com a proves fefaents el que diguin policies i guàrdies civils.

[En relació a la repressió sobre l’independentisme], vostè defensa l’amnistia o la reforma del codi penal?

A propòsit de policies i poder judicial, amb certa freqüència se senten veus que reclamen més presència policial per motius de seguretat. A Espacio Público, en un debat relativament recent, es va parlar del menyspreu o oblit de dirigents de l’esquerra d’un tema que preocupa molta gent: la seguretat ciutadana. Es va dir que aquesta pot ser una de les causes de la involució viscuda a l’Amèrica Llatina. Com ho veu?

Publicidad

El problema de la justícia és molt evident també a països com Brasil o Colòmbia

Personalitats com Dilma Roussef, Pepe Mujica o Rafael Correa han remarcat l’oportunitat que representa el plebiscit convocat pel pròxim dia 25 a Xile. Creu que pot tenir impacte a altres països d’Amèrica Llatina?

Publicidad

Comentaris dels nostres subscriptors