Cargando...

EMERGÈNCIA PEL CORONAVIRUS

El Govern espanyol utilitzarà les dades dels operadors per estudiar els moviments durant la crisi del coronavirus

L’ús i l’anàlisi de dades mòbils, pràctica cada vegada més habitual en les administracions públiques. El País Valencià alberga un "projecte pilot" amb l’expansió del coronavirus com a rerefons. Protecció de dades, control social i privacitat, elements indefugibles de la qüestió.

Publicidad

Muntatge de l'hospital de campanya davant de l'hospital de la Fe, a València. EFE / MANUEL BRUGUÉ.

valència,

El big data irromp amb força en temps de coronavirus. L’anunci efectuat en dies precedents Gel govern espanyol, consistent en el rastreig dels mòbils per traçar anàlisis sobre els moviments de la població, torna a posar de relleu la relació, sovint imprecisa, entre noves tecnologies i privacitat. DataCOVID —així és com s’anomena el projecte— implica requerir als operadors (Telefónica, Vodafone i Orange) les dades de més de 40 milions d’usuaris de telèfons mòbils arreu de l’Estat espanyol. L’executiu assegura que això es farà de forma anònima i agregada, amb l’objectiu d’estudiar tendències de mobilitat "mentre dure l’emergència sanitària i durant el temps necessari fins que es restablisca la normalitat". L’estudi està impulsat pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital i gestionat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Publicidad

"No hi ha cap possibilitat de connectar aquestes dades amb cap ciutadà concret", remarca Ana Berenguer, directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques del Govern valencià; i hi afig: "Estem construint totes les garanties legals i explicant de manera efectiva el que estem fent junt amb les persones del grup de treball i les universitats, amb la regulació i els informes que ho avalen". Berenguer insisteix en què la informació lliurada pels operadors no contindrà cap dada personal i aclareix que el projecte no s’ha de confondre amb altres iniciatives materialitzades a països asiàtics, on l’ús massiu de dades provinents d’apps ha derivat, en alguns casos, en denúncies d’identificacions personals.

Click to enlarge
A fallback.

Excepcionalitat?

"De nou, la legalitat és un concepte qüestionable ara mateix i la privacitat no juga en un espai abstracte on és innegociabl", apunta Enric Luján, membre de Críptica, associació en defensa de la seguretat i la privacitat que precisament aquest abril compleix cinc anys. Luján assenyala que l’excepcionalitat pròpia de l’estat d’alarma desvirtua determinats drets reconeguts, els quals passen a un segon pla i acaben sacrificant-se parcialment o no atenent-se de manera escrupulosa a causa de les prioritats de les administracions per respondre de manera efectiva contra la pandèmia.

"La qüestió és què passarà el dia després, si totes aquestes mesures altament hostils per a la nostra privacitat s’aixecaran i quan"

Publicidad

"La qüestió és què passarà el dia després, si totes aquestes mesures altament hostils per a la nostra privacitat s’aixecaran i quan. Això implica estar molt vigilants per tal de no trobar-nos amb una suspensió de les garanties aconseguides durant els darrers anys i que no entrem en paradigmes com el xinès", subratlla l’activista. Des d’aquesta perspectiva, Luján adverteix del risc que suposa que es produïsca un efecte emmirallament amb la vigilància digital del país asiàtic que provoque que els països europeus comencen a veure la protecció de dades com un obstacle per a les accions eficients.

Malsons orwellians?

Precisament, en el marc del que alguns consideren una transició cap a un nou model tecnològic (l’anomenada quarta revolució industrial) basat en el paradigma 5G, l’internet de les coses i la implantació progressiva de la intel·ligència artificial, el big data s’erigeix com una potent indústria per trobar solucions anticipades en alguns sectors però alhora alça polseguera a propòsit de qüestions com la privacitat, l’intrusisme o la mateixa protecció de dades.

Publicidad

"La repressió ja no és només presó, porres i antidisturbis; s’ha convertit en un entramat subtil de control social", reflexiona Alerta Solidària

Consultada també sobre la mesura coneguda aquests dies, l’organització antirepressiva mostra un posicionament molt crític i, malgrat les dades anonimitzades, no dubta a afirmar que l’operació és abusiva, injustificada i se salta "el lògic i legítim recel de la població al sobrecontrol de l’administració i el mercadeig de les dades sobre activitats bàsiques humanes".

Publicidad