Público
Público
SEGONA ONADA

El Govern prorroga 10 dies més el tancament de la restauració, cinemes, teatres i gimnasos

El Procicat ha seguit el criteri del Departament de Salut, partidari de mantenir les principals restriccions mentre no millori de manera significativa la pressió assistencial. Tot i la bona evolució, les xifres encara són preocupants: "Ara mateix hi ha unes 600 persones als llits d'UCI. 600 llits d'UCI és el que tenia Catalunya abans de la pandèmia", ha recalcat Josep Maria Argimon. Les terrasses dels bars i restaurants reobriran a partir del 23 de novembre.

La terrassa d'un restaurant de Castelldefels aquest 14 d'octubre de 2020.
La terrassa d'un restaurant de Castelldefels aquest 14 d'octubre de 2020. Àlex Recolons / ACN

públic | acn

El Govern ha decidit finalment allargar 10 dies més el tancament de bars i restaurants, així com de cinemes, teatres i gimnasos. La mesura estarà vigent fins al 23 de novembre i després es decidirà en funció de la situació de les UCI. D'aquesta manera, el Procicat ha seguit el criteri del Departament de Salut, partidari de prorrogar les restriccions fins que decreixi significativament la pressió assistencial. D'altra banda, a partir del 23 de novembre es rependrà l'activitat a l'aire lliure, el que implica l'obertura de terrasses de bars i restaurants.

En la roda de premsa per anunciar les conclusions del Procicat, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que "estem en el camí de la baixada", però que no n'hi ha prou: "Estem al pic de l'impacte assistencial. Necessitem doblegar la corba i abaixar la pressió assistencial". Més contundent ha estat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, reaparegut després de contraure la Covid-19 i passar uns dies ingressat a l'hospital: "Ara mateix hi ha unes 600 persones als llits d'UCI. 600 llits d'UCI és el que tenia Catalunya abans de la pandèmia". Per a Argimon, és necessari dimensionar aquesta dada, ja que per cada llit d'UCI s'ha d'aportar més maquinària i, sobretot, més personal: "No podem tornar a augmentar els llits perquè no hi ha prou professionals".

Tant Vergés com Argimon han reconegut que les mesures contra la Covid-19 són "dures" i que tampoc agraden al Govern de la Generalitat, però han insistit en el fet que són necessàries: "Si una cosa hem après i molt contundentment és que si no actuem immediatament, les conseqüències són més dures", ha dit Vergés. Com a matís, la consellera ha afegit que podran obrir els centres d'atenció individual, com ara els centres d'estètica, i que s'afegirà una limitació de 100 persones a les activitats de culte religiós, a més de la limitació del 30% d'aforament. Aquesta darrera mesura arriba després que se celebrés una beatificació a la Sagrada Família amb 600 persones que encendre les xarxes socials d'indignació.

Vergés també ha anunciat que estan treballant en un pla de retorn a l'activitat econòmica afectada per les restriccions: "Aquest pla el treballarem en el si del Govern, però amb tots els sectors afectats", ha explicat. En primer lloc, la consellera ha dit que es treballarà en el retorn de les activitats de menor risc, com ara aquelles que siguin a l'aire lliure, i ha mencionat l'exemple de les terrasses de bars i restaurants.

L'anunci arriba un cop refusada la proposta unilateral del conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que defensava que la restauració pogués reobrir parcialment -bàsicament per poder oferir dinars a les terrasses- ja aquest cap de setmana, una mesura que ni tan sols comptava amb el suport del sector. Diversos alcaldes metropolitans també havien reclamat la reobertura de la restauració.

El Gremi de restauració rebutja la pròrroga de les mesures

Després de l'anunci de la Generalitat, el Gremi de Restauració ha rebutjat ràpidament la pròrroga de les mesures. A través d'un comunicat, l'associació ha indicat que "enfonsar l'economia no és el camí correcte per contenir la pandèmia" i ha avisat que la situació al sector és "insostenible". "Més enllà de la retòrica, la realitat és que els restauradors ens sentim abandonats", ha apuntat el gremi. En aquest sentit, l'associació alerta que els diferents locals "no poden trigar ni un dia més a reactivar l'economia" i demana que la represa de l'activitat inclogui l'interior dels establiments i la terrassa i un horari que comprengui els diferents àpats.


¿Te ha resultado interesante esta noticia?