Cargando...

coronavirus

El Govern selecciona 27 projectes punters per optar als fons 'Next Generation' de la UE

Es tracta d'iniciatives encarades a transformar l'actual model productiu i avançar cap a una transició energètica. Han estat identificats d'entre més de 500 propostes presentades per la mateixa Generalitat, ens locals, empreses privades, consorcis i entitats del tercer sector.

Publicidad

Un cartell dels fons 'Next Generation' a Brussel·les. — Arxiu

barcelona,

El Govern ha identificat 27 projectes catalans per optar als fons Next Generation de la Unió Europea. Han estat escollits d'entre 542 iniciatives presentades per la Generalitat, ens locals, empreses privades, consorcis i entitats del tercer sector, orientades a transformar l'actual model productiu cap a un de més pròsper, inclusiu, resilient i sostenible per fer front a la reactivació econòmica. Els projectes estan quantificats en uns 41.000 milions d'euros, dels quals tres –Carbon Recovery, Battery Hub i l'Hydrogen Valley of Catalonia- ja en sumen la meitat. Aquest cap de setmana, desenes de persones es van manifestar per denunciar el repartiment "injust i contaminant" dels fons i exigir que es destinin només a empreses que compleixin els requisits ambientals.

Publicidad

Estan orientats a transformar el model productiu cap un de més resilient i sostenible

Click to enlarge
A fallback.

En la valoració dels projectes, s'ha tingut en compte que siguin factibles i es puguin executar en el decurs d'aquest any. Abasten diversos àmbits com la salut, l'eficiència energètica, la descarbonització, la mobilitat, les telecomunicacions i la transformació digital. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha lamentat que la Generalitat "difícilment" podrà gestionar els fons però ha garantit que el Govern defensarà que aquests projectes "emblemàtics, importants i estratègics" es puguin dur a terme. "No està a les nostres mans, però demanem que es tingui en compte", ha afegit.

Tres projectes amb la meitat del pressupost total

D'entre els 27 projectes, en destaquen tres que sumats ja suposen 20.700 milions d'euros, la meitat del pressupost total. El primer és el Carbon Recovery, que té la voluntat de posicionar Catalunya com un referent europeu en descarbonització i economia circular. Hi participen, entre d'altres, la mateixa Generalitat, Suez, La Farga, Naturgy, Holaluz, Factor Energia i clústers com el de l'Energia Eficient de Catalunya o el Leather Cluster.

Publicidad