Público
Público

Guerra Rússia - Ucraïna Barcelona tindrà un dels tres centres de l'Estat de recepció de refugiats ucraïnesos

Els altres dos estaran a Alacant i a Madrid, segons ha anunciat el ministre de Migracions, José Luis Escrivá. En total el mecanisme d'acollida tindrà capacitat per a 6.000 persones. A Barcelona ja han arribat 500 refugiats els darrers dies

Refugiados ucranianos cruzan las vías del tren en la estación de Lviv.
Refugiats ucraïnesos a l'estació de tren de Lviv. Kai Pfaffenbach / REUTERS

Barcelona acollirà un dels tres centres de recepció de refugiats ucraïnesos que hi haurà a l'Estat. Els altres dos estaran a Alacant i Madrid, segons ha explicat aquest dilluns el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. Des d'aquests centres seran derivats a les comunitats autònomes per acollir-los. En una entrevista a RNE, Escrivà ha explicat que el ministeri està en coordinació amb les comunitats autònomes per articular el mecanisme d'acollida, la capacitat del qual superarà les 6.000 places. A Barcelona, els darrers dies ja han arribat 500 refugiats ucraïnesos. 

El mecanisme en què treballa el Ministeri serà semblant al desenvolupat en el cas de l'Afganistan. "Tindrem un centre de recepció on farem tot el procés documental, una primera entrevista per conèixer les seves necessitats i aquesta primera intervenció ens permetrà derivar-los cap als recursos més apropiats", ha explicat el titular de Migracions.

El ministeri treballa en la realització d'"un catàleg de totes les capacitats d'acollida". "Ens hem posat en contacte amb totes les comunitats per disposar d'una llista amb tots els seus recursos; seran més de 6.000 places i això serà flexible", ha garantit Escrivá qui ha insistit que encara no se sap el nombre de persones que haurà d'acollir Espanya.

"Algunes persones han arribat als nostres recursos de protecció internacional, però molt poques, i no se sap quantes n'arribaran", per això, ha assegurat, "cal estar preparats". "Com a país ja estem parlant amb les autoritats ucraïneses, i els serveis consulars al voltant de Romania, Hongria, Moldàvia... Són països on ja estan arribant persones. Estem preparant mecanismes, tot el transport".

Dues possibles ubicacions

Els centres de recepció estaran ubicats en un centre de formació de la Seguretat Social de Pozuelo de Alarcón (Madrid), a la Ciutat de la Llum d'Alacant i a Barcelona, on es contemplen dues possibles ubicacions. El ministeri també preveu la possibilitat d'habilitar places d'acollida en hotels propers als centres de recepció perquè els ucraïnesos puguin passar les primeres nits abans de derivar-los a altres destins on ja tindran una acollida més estable. En aquest sentit, Escrivá ha destacat la solidaritat i l'elevat nombre d'oferiments de totes les instàncies per a l'acolliment dels refugiats ucraïnesos. "La llista és enorme", ha reconegut el titular de Migraciones.

Pel que fa a la regularització dels refugiats, ha explicat que l'objectiu és simplificar tot el procés d'acreditació a Espanya i obtenir l'estatut de protecció i l'estatut de treball i residència. "Estem ultimant amb els ministeris concernents per si cal fer algun ajust normatiu, perquè sigui un procediment simplificat davant del procediment regular", ha indicat.

A més, ha rebutjat les crítiques per la lentitud en la tramitació de les sol·licituds d'asil de demandants procedents d'altres països. En el cas dels nacionals ucraïnesos ha explicat que el procediment "serà sumari en existir una directiva europea" i, sobre la resolució de sol·licituds de demandants d'altres territoris, ha afegit que moltes són persones procedents d'Amèrica Llatina que no són susceptibles de la condició de refugiat.

Mig miler de refugiats han arribat a Barcelona

Mig miler de refugiats han arribat a Barcelona en els darrers dies, especialment durant el cap de setmana. De la recepció s'encarrega Creu Roja, qui rep els refugiats tant a l'estació de Sants com a l'aeroport del Prat. Per exemple, 227 ho van fer aquest diumenge a l'aeroport. Bona part dels que arriben tenen contactes a la ciutat que els donen un lloc per viure però l'entitat apunta que 1 de cada 5 necessita allotjament.

Per poder donar-hi resposta, l'entitat compta amb uns 400 llits. El coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, ha explicat a Catalunya Ràdio que aquests llits quedaran "superats" en breu i que ja es treballa per ampliar l'oferta.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?