Público
Público

De joguines a pneumàtics: els pescadors catalans retiren 70.000 litres de deixalles del mar

Les dades s'han extret de l'aplicació mòbil Pesca Neta, on els pescadors registren la brossa que treuen de litoral català. El 62% dels residus que han recollit són bosses, ampolles, canyes i fils de pescar, envasos de plàstic o tovalloletes

27-1-2023
Un pescador mastrant algunes de els deixalles recollides a la seva embarcació. Gemma Tubert

Bosses, ampolles, canyes i fils de pescar, envasos de plàstic i tovalloletes. Aquests són els residus que més es troben els pescadors catalans a les seves xarxes quan surten a pescar. Durant el 2022, un total de 600 embarcacions de les confraries de pescadors de Tarragona, Barcelona i Girona van recollir 70.000 litres de deixalles amb les quals van omplir 11 camions cisterna. Les dades s'han extret de l'aplicació mòbil Pesca Neta, des d'on els professionals del mar registren la brossa que treuen del litoral català.

"És una burrada el que s'ha arribat a recollir i això només amb l'activitat pesquera perquè cal tenir en compte que els pescadors no fan d'escombriaires del mar sinó que van i pescar i el que voldrien és que algun dia aquesta iniciativa no fos necessària", assegura la subdirectora de Pesca, Itziar Segarra, a l'ACN.

1.200 pescadors i mariners

Del total de residus recuperats, un 62% són bosses, ampolles, canyes, fils de pescar, envasos de plàstic, tovalloletes i mascaretes d'un sol ús. La retirada la duen a terme tant les embarcacions de pesca d'arrossegament com les d'arts menors, que representen un 79% de la flota pesquera activa de Catalunya amb més de 1.200 pescadors i mariners.  

Es tracta d'una acció col·lectiva mitjançant la qual les confraries de pescadors catalanes, coordinades per les federacions territorials de confraries de pescadors i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, han organitzat un sistema de recollida de les deixalles marines quan els pescadors es troben en la maniobra de pesca. "Cada cop va a més. De fet, pesquem més tovalloletes que peix", explica resignat Francisco Martín, un pescador d'arts menors de Blanes.

Per consolidar aquest sistema, el Departament d'Acció Climàtica i Alimentació destina a aquesta iniciativa un milió d'euros cada any, que es reparteix entre les federacions de confraries de pescadors catalanes que hi participen. Es tracta d'ajuts cofinançats en un 75% pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).

Recuperació del medi marí

El programa permet, a més de retirar deixalles marines, contribuir a la recuperació del medi marí, compensar el sector pesquer per la dedicació a aquestes iniciatives, avaluar la incidència que té el factor humà sobre la contaminació dels mars, conscienciar els pescadors i la ciutadania de la importància de millorar la gestió dels residus que es generen i augmentar i millorar la imatge dels pescadors davant de la societat en general.

La tasca, però, és feixuga i implica molta dedicació perquè els pescadors la compaginen amb la seva activitat habitual. L'índex d'esforç de triatge que s'ha observat en les dades del 2022 indica que els pescadors han dedicat un total de 1.600 hores a la retirada de deixalles marines del litoral català durant la seva jornada de pesca. De tots els participants, la federació territorial de Confraries de Pescadors de Barcelona és la que més triga a seleccionar les deixalles marines que ha pescat.

27-1-2023
Alguns residus recollits al litoral català. Gemma Tubert

Altres estudis que constaten que les zones més poblades són les que acumulen més plàstics en els fons marins, a causa, sovint, d'una combinació d'excés de població i una manca en l'eficiència de la gestió dels residus. Per territoris, a Girona, les 190 embarcacions que hi van participar hi van dedicar 650 hores de la seva jornada. A Tarragona, hi van participar 41 embarcacions i els va suposar 150 hores de feina. Finalment, a Barcelona van ser 44 embarcacions, que van necessitar 790 hores de la seva jornada de pesca per retirar i triar les deixalles trobades. 

A banda de llaunes, ampolles, bidons de pintura, envasos de diferents tipus i tovalloletes higièniques, els pescadors han tret del mar objectes molt diversos: des d'aspersors de grans dimensions a joguines diverses, pneumàtics i tests de totes mides.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?