Cargando...

Judici al Procés Llarena manté les euroordres contra Puigdemont i Comín i demana al Parlament Europeu que els retiri la immunitat

L'instructor del la causa contra el Procés ratifica l'ordre de detenció a Espanya: si són arrestats no en tindrien prou amb la immunitat en estar processats pel Tribunal Suprem.

Publicidad

Carles Puigdemont i Antoni Comin en una roda de premsa a Bèlgica. EFE/EPA/STEPHANIE LECOCQ

MADRID, Actualizado:

El Tribunal Suprem manté les ordres europees de detenció internacional contra l'expresident català Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, els dos eurodiputats, alhora que reclama al Parlament Europeu que els retiri la seva immunitat que va entrar en vigor en ser escollits eurodiputats després dels comicis del 26 de maig.

Publicidad

Llarena aplica així la sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre el líder d'ERC Oriol Junqueras que va reconèixer la seva immunitat de desplaçament al Parlament Europeu des que va ser proclamat eurodiputat, el 13 de juny passat. Un dia després de quedar vist per a sentència el judici del Procés, pel qual va ser condemnat a 13 anys de presó per sedició i malversació de cabals públics.

Click to enlarge
A fallback.

Després de diversos incidents amb les euroordres, i d'encadenar garrotades de la Justícia d'altres països -fonamentalment l'alemanya, que es va negar a extradir per rebel·lió a Puigdemont en no veure aparences de la comissió d'aquest delicte, i només va accedir a fer-ho per malversació - el jutge Llarena ha mantingut actives les ordres nacionals i internacionals de detenció. El passat 2 de gener, la Justícia belga va deixar en suspens el procés d'extradició dels dos polítics, en considerar que gaudeixen d'immunitat com a eurodiputats.

Missatge de Llarena a l'Eurocambra

En un altre ordre de coses, Llarena ha aprofitat les actuacions d'aquest divendres per enviar un missatge a l'Eurocambra: li recorda que el principi de cooperació lleial obliga els Estats membres a adoptar les mesures necessàries per garantir el compliment del Dret de la Unió, i que aquest imposa un deure recíproc de cooperació entre el Parlament i les autoritats judicials nacionals.

Publicidad

No hi ha 'fumus persecutionis'

Destaca Llarena que no existeix tal intenció de danyar l'activitat política de tots dos diputats perquè l'acció judicial "no es refereix a opinions o vots emesos en l'exercici de les funcions" d'eurodiputats. Tampoc "té cap relació amb les activitats exercides en l'exercici de les seves obligacions parlamentàries, llavors -afegeix- no s'albiren indicis de fumus persecutionis, entesos com a elements de fet que apuntin que el procediment judicial respongui a la intenció de danyar l'activitat política d'un diputat i, per tant, del Parlament Europeu".

Publicidad