Público
Público

L'actual model de finançament segueix penalitzant Catalunya: cada català perd 305 euros l'any

Catalunya és la tercera comunitat de l'Estat que més impostos paga, però la desena en recursos rebuts, segons els càlculs del Govern

Agencia Tributària de Catalunya
Agencia Tributària de Catalunya. ATC

L'actual model de finançament segueix penalitzant Catalunya, que el 2021 va tornar a rebre menys recursos que la mitjana de les comunitats autònomes. Segons l'anàlisi del Departament d'Economia de les dades de liquidació publicades pel Ministeri d'Hisenda, va ser el tercer territori de l'Estat que més va aportar, però la desena en recursos rebuts.  

Cada català va aportar al sistema comú de finançament 3.153 euros el 2021, però després d'aplicar els sistemes de redistribució territorial aquesta xifra es va reduir als 2.848 euros, és a dir, cada català va pagar 305 euros més del que després va rebre. Dit en altres paraules, cada habitant perd 305 euros l'any.

Si es té en compte el cost de la vida, que és més elevat que en altres comunitats, cada català perd 595 euros l'any

Si es té en compte el cost de la vida a Catalunya, que és més elevat que en altres comunitats, la diferència s'eixampla més, amb una pèrdua de 595 euros per persona. De fet, amb aquest càlcul, Catalunya passa a ser la penúltima comunitat en recursos, amb 2.558 euros/càpita.

D'acord amb les dades de liquidació, Catalunya va aportar gairebé un 17,7% més d'ingressos que la mitjana de comunitats autònomes, mentre que la redistribució posterior la va fer quedar un 2,1% per sota de la mitjana.

És una situació que es repeteix cada estiu, i engunay, per dotzè any consecutiu. No obstant, aquest any pot guanyar protagonisme després de les eleccions generals, ja que la investidura de Pedro Sánchez depèn, entre altres, de les formacions independentistes (Junts i ERC). 

Infrafinançament i insuficient inversió de l'Estat a Catalunya

"Les dades demostren que Catalunya torna a ser perjudicada per un model injust i caduc, ja que els catalans paguen molt per sobre de la mitjana i, en canvi, reben per sota de la mitjana", ha lamentat la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, en un comunicat.

La responsable d'Economia de la Generalitat ha recordat que el model "s'hauria d'haver revisat ja el 2014", però "cap govern espanyol, ni del PP ni del PSOE, l'ha volgut tocar".

La consellera Mas ha destacat que, més enllà de "l'infrafinançament" que mostren aquestes dades, Catalunya pateix una "inexecució reiterada d'inversions" per part de l'Estat. "Al 2021, l'Estat només va invertir el 36% del que va pressupostar a Catalunya. 

Madrid, Balears i Catalunya 

Madrid és la comunitat que més impostos paga, amb 3.769 euros per càpita, l'onzena en recursos (2.834 euros/càpita), i la quinzena si es té en compte el cost de la vida a la comunitat (2.412 euros/càpita).

La segona que més contribueix al sistema és Balears, amb 3.248 euros per càpita, sent després novena en recursos (2.910 euros/càpita) i desena si es té en compte el cost de la vida (2.867 euros/càpita).

Segons aquests resultats, la comunitat autònoma que més recursos rep per càpita és Cantàbria, amb 3.632 euros per habitant, que és la cinquena que més contribueix, i també la cinquena si es té en compte el cost de la vida. La segueixen Extremadura (3.422 euros per persona) i Castella i Lleó, amb 3.411.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?