Cargando...

vacunació

L'EMA conclou que els beneficis d'AstraZeneca superen els riscos i que els casos de trombosi són molt "inusuals"

El comitè de seguretat de l'Agència Europea del Medicament ha conclòs que existeix una "possible relació" entre la vacuna d'AstraZeneca i els coàguls sanguinis amb nivells de plaquetes baixos. Aquests esdeveniments són "molt rars" i figuraran així a la llista d'efectes secundaris.

Publicidad

Una dona es vacuna al centre de vacunació UB Raval aquest diumenge. — Quique Garcia / EFE

Actualizado:

L'Agència Europea del Medicament (EMA) confirma que els beneficis de vacunar amb AstraZeneca superen els riscos encara que hi hagi un "possible vincle" amb casos de trombosi molt "inusuals". El comitè de seguretat de l'EMA ha conclòs per això que aquests esdeveniments adversos figuraran com a "molt rars" a la llista d'efectes secundaris. "Els avantatges de la vacuna per a evitar la covid-19 són clars i els riscos molt estranys", ha afirmat la cap del Comitè d'Avaluació de Riscos de l'EMA, Sabine Straus, en roda de premsa aquest dimecres.

Publicidad

Els principals responsables del Comitè d'Avaluació de Riscos (PRAC) de l'EMA han comparegut després de les reunions que s'han celebrat al llarg de les dues últimes jornades. Straus ha explicat que en l'avaluació s'han registrat 18 morts entre els casos de trombosi i, des del 4 d'abril, 169 casos de trombosis cerebrals i 59 d'abdominals entre 34 milions de persones vacunades amb AstraZeneca a Europa i el Regne Unit. Així, ha manifestat que la freqüència d'aquests trombes és de "aproximadament un de cada 100.000" inoculats. Per això, els experts han conclòs que són "efectes molt rars". No s'ha determinat, no obstant això, l'origen dels trombes encara que es relaciona amb una resposta immune. No s'ha conclòs que l'edat, el gènere o els historials mèdics siguin factors de risc.

Click to enlarge
A fallback.

L'explicació "plausible" que es relaciona amb els trombes seria "una resposta immune que condueix a una condició similar a la que s'observa a vegades en pacients tractats amb heparina (trombocitopenia induïda per heparina, HIT)". Straus ha insistit que les dades no permeten identificar que aquesta sigui la "causa definitiva". No obstant això, sí que s'ha detectat que són dones menors de 60 anys les persones que han sofert més trombes encara que les autoritats sanitàries insisteixen en no establir-hi una relació directa. L'explicació és que això pot veure's alterat per les persones que han estat immunitzades, sobretot, a Europa, ja que molts països no utilitzen aquestes dosis per a majors de 65 anys.

L'EMA ha sol·licitat nous estudis per a continuar avaluant la vinculació entre AstraZeneca i els casos de trombes

Publicidad

Malgrat aquestes conclusions, l'EMA no abaixa la guàrdia i Cooke ha anunciat que han sol·licitat "nous estudis per a proporcionar més informació" i prendrà "qualsevol altra mesura necessària". També s'exigirà a AstraZeneca que analitzi a fons aquestes trombosis a través d'assajos clínics.

Publicidad