Público
Público
vacuna janssen

L'EMA continua recomanant la vacuna de Janssen malgrat trobar un "possible vincle" amb els coàguls sanguinis

L'Agència Europea del Medicament ha confirmat que el balanç benefici-risc d'aquest preparat continua sent "positiu" després de dues setmanes d'investigacions de sis casos de tromboembolismes molt estranys detectats en pacients vacunats als EUA.

Janssen
Dosi de la vacuna de Janssen. ETIENNE LAURENT / EFE

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha trobat aquest dimarts un "possible vincle" entre el desenvolupament de coàguls sanguinis molt estranys i la vacuna del Covid-19 desenvolupada per la farmacèutica Janssen, però ha confirmat que el balanç benefici-risc d'aquest preparat continua sent "positiu".

Després de dues setmanes d'investigacions de sis casos de tromboembolismes molt estranys detectats en pacients vacunats amb Janssen als Estats Units, l'EMA ha decidit afegir al prospecte de la vacuna un advertiment del possible risc, molt petit, de desenvolupar coagulació sanguínia, però continua recomanant el seu ús a la Unió Europea (UE).

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha aplaut que l'Agència Europea del Medicament hagi mantingut l'aval a la vacuna Janssen després d'investigar la possible relació amb vuit casos de trombosi entre més de set milions de vacunats als Estats Units. Les vacunes, diu Vergés són "segures" i afirma que "els beneficis de vacunar-se són superior als riscos". Vergés també dona crèdit als sistemes de farmacovigilància de l'EMA i creu que ara la població pot estar "doblement segura" amb el vaccí Janssen "perquè tot es mira i es remira". 

Després de l'anunci de l'EMA, Johnson&Johnson ha reactivat la distribució de la vacuna Janssen a la Unió Europea, tal com ha anunciat aquest dimarts la companyia. La multinacional ha assegurat que entregarà els 200 milions de dosis comprades per la UE, però no ha concretat si abans del juny podrà enviar els 55 milions promesos. "Continuem creient que els beneficis superen els riscos", havia dit la multinacional poc abans que es fes públic el dictamen de l'EMA.

El regulador de la UE ha assegurat que el risc de patir aquests casos és "molt baix" i continua recomanant l'ús del vaccí. Per ara, no ha pogut identificar factors o edats de risc concrets. "Estem segurs que es pot administrar adequadament", ha dit la directora de l'EMA, Emer Cooke, en una roda de premsa per explicar la revisió dels científics. L'anunci de l'EMA també hauria de permetre desbloquejar 146.000 dosis de Janssen a l'estat espanyol.