Público
Público
coronavirus

L'OMS reconeix no saber què està fallant a l'Estat perquè sigui el país europeu amb més incidència de la covid-19

Per a l'organisme internacional, ni la transmissió intrafamiliar ni el comportament dels joves "justifica" l'elevada transmissió del coronavirus a Espanya.

GRAF3425. MADRID, 01/10/2020.- Ciudadanos pasean este jueves por las zonas comerciales del centro de Madrid, tras la publicación en el BOE que supone la aplicación de nuevas restricciones en la capital de España por el avance de la Covid 19. La presidenta
Ciutadans passejant per la zona comercial de Madrid. EFE/David Fernández

europa press

La directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha reconegut que l'organisme porta setmanes analitzant la situació de l'Estat espanyol i els motius pels quals és el país d'Europa amb major incidència de la covid-19, i que encara no sap què és el que està fallant.

I és que, tal com ha explicat durant la seva intervenció en l'esmorzar informatiu telemàtic de Nueva Economía Fórum, l'Estat és actualment el país amb les mesures "més restrictives", ja que, per exemple, l'ús de les mascaretes és obligatori, fins i tot en espais tancats, en comparació amb altres països en els quals les normes han estat una mica "més relaxades" i la seva situació epidemiològica ha estat "millor".

Al mateix temps, Neira ha analitzat el comportament de la societat espanyola durant la pandèmia, assegurant que ni la transmissió intrafamiliar ni el comportament dels joves "justifica" l'elevada transmissió del coronavirus. "És cert que hi ha hagut un relaxament dels joves i les festes, però això no justifica tota la situació en la qual el país està actualment, ja que a Itàlia els joves també han fet festes, a França o, fins i tot, a Suïssa", ha comentat.

La dirigent de l'OMS ha subratllat la importància de millorar la conscienciació dels ciutadans espanyols

No obstant això, la dirigent de l'OMS ha subratllat la importància de millorar la conscienciació dels ciutadans espanyols, especialment els joves, així com d'analitzar la situació de l'Atenció Primària, i els cribratges que es realitzen, amb la finalitat de detectar les febleses que pugui tenir i "corregir-les".

"També és necessari que es revisi el pla de detecció, rastreig de contactes, aïllament i quarantena i assegurar-nos que hi ha un seguiment d'aquests. Si falten rastrejadors caldrà posar-ne, i si fa falta corregir alguna cosa, caldrà fer-ho", ha emfatitzat.

En aquest sentit, Neira ha assegurat que l'oficina de l'OMS a Europa té un contacte "molt regular" tant amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, com el director general del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

Els cinc pilars bàsics per a respondre a la covid-19

Ara bé, preguntada per les discrepàncies que en l'última setmana s'han evidenciat entre el Govern espanyol i el de la Comunitat de Madrid sobre les mesures que cal prendre per a frenar la transmissió del coronavirus a la regió, la més afectada de tota Espanya, Neira no ha volgut pronunciar-se, si bé ha reconegut que "no li agrada" despertar-se i veure que la premsa estrangera reflexa en les seves portades aquest conflicte entre administracions.

"Ahir qualsevol diari internacional obria amb la notícia que a Espanya hi ha aquests desacords i això no és una cosa que un vol veure tots els dies als mitjans, ja que preferiria veure que Espanya és exemple de gestió", ha comentat, per a avisar que l'OMS no té els "elements suficients" per a jutjar i entendre les "dinàmiques internes" de les administracions.

No obstant això, Neira ha recordat que hi ha cinc pilars bàsics en la resposta contra la covid-19 que han demostrat ser efectius per a frenar l'expansió del virus: gestionar adequadament als pacients als hospitals i als serveis sanitaris; rentar-se sovint les mans; ventilar els espais tancats; donar instruccions "clares" als ciutadans per a generar confiança en les mesures que s'apliquen; i tenir a persones expertes per interpretar les dades.

"Hem vist que podem tenir els sistemes epidemiològics més sofisticats, les millors bases de dades, d'anàlisis, però que si no hi ha una ment intel·ligent darrere que ho analitzi no serveixen per a prendre decisions, per a aprendre, corregir i adaptar el que sigui necessari. Els sistemes de vigilància epidemiològica serveixen si darrere compten amb una estratègia global ben dissenyada", ha asseverat Neira.

La importància de cuidar els professionals sanitaris

Així mateix, la directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient ha destacat la importància de cuidar als professionals sanitaris i dotar-los d'eines suficients per a dur a terme el seu treball, així com oferir-los una adequada formació i unes bones condicions laborals. "Invertir en ells és una inversió molt eficaç", ha recalcat, per a assegurar que un país serà "més o menys ric" en funció del que inverteix en recerca.

Finalment, i preguntada pels avenços en la vacuna contra la covid-19, Neira confia que estigui disponible l'any 2021 ja que "mai" hi ha hagut "tanta voluntat política, de fons, de demanda de la població i de coordinació científica i solidaritat" com hi ha ara.