Público
Público
REBROT CORONAVIRUS

L'ús de mascareta, sota mínims a Barcelona en terrasses i parcs

Segons un estudi del Biocom-SC, menys del 5% de les persones assegudes en una terrassa i menys del 10% que xerren en un parc porten ben posada la mascareta a la ciutat. En canvi, l'ús és molt elevat en supermercats (al voltant del 95%), mentre que entre les persones que caminen pel carrer el percentatge oscil·la entre el 61% i el 78%, en funció del districte.

Una dona amb mascareta asseguda en un banc a Barcelona. ACN
Una dona amb mascareta asseguda en un banc a Barcelona. ACN

públic

Per què tenim més casos de Covid que ningú si tothom porta mascareta? Amb la voluntat de resposta a aquesta pregunta, el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom-SC), ha fet un estudi sobre la situació a Barcelona, amb un treball de camp basat en l'observació del comportament de 3.100 persones per determinar si portaven o no la mascareta i, en el cas que ho fessin, a portaven bé o no -que a la pràctica és com no portar-ne-. La conclusió de l'estudi, del qual el grup n'ofereix un breu resum dels resultats a través del seu compte de Twitter, és que l'ús de la mascareta és molt elevat en espais interiors com supermercats, però baixa força entre les persones que caminen pel carrer -sobretot en determinats districtes- i, encara més, és gairebé marginal en les terrasses de bars i restaurants i, també, en parcs, espai aquest darrer on en principi obligatòriament s'ha de portar posada.

En concret, segons els resultats avançats, l'ús de la mascareta entre les persones que caminen pel carrer supera el 75% als districtes de Sant Andreu (78%), Les Corts (76%) i Sants – Montjuïc (76%), mentre que queda per sota a l'Eixample (73%) i, encara més, a Ciutat Vella, on l'ús és només del 61%. Als supermercats la situació canvia i, de fet, tres dels districtes estan per damunt del 90% (Sant Andreu, les Corts i Sants – Montjuïc), mentre que l'Eixample se situa en el 88% i de Ciutat Vella no hi ha dades.

La situació es capgira radicalment a les terrasses de bars i restaurants, ja que en els cinc districtes més del 95% de les persones observades no la portaven posada -un fet permès quan s'està prenent alguna cosa-. També és especialment baix l'ús de mascaretes en "reunions a parcs on es troben més de dues persones per xerrar", on el percentatge de mascaretes ben posades cau per sota del 10%, "tot i ser, en principi, obligatori". EL Biocom-SC farà públic properament tot l'estudi, que forma part d'un informe per a la Comissió Europea.

Salut prorrogarà quinze dies més les restriccions a Barcelona

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dimarts una nova pròrroga de les restriccions contra la Covid-19 a Barcelona i l'àrea metropolitana. Aquestes mesures inclouen la prohibició de fer reunions de més de deu persones, una limitació de l'aforament del 50% en bars i restaurants, entre altres. "Es prorrogaran perquè la situació està estabilitzada però en uns nivells molt més alts dels que ens agradaria tenir", ha explicat la consellera. "Cal ser molt caute, fer les activitats imprescindibles i deixar les evitables per més endavant", ha afegit. "Hem d'evitar al màxim generar cadenes de contactes", ha demanat. Les restriccions ja es van prorrogar l'1 de setembre per quinze dies, que finalitzaven aquest dimarts.