Cargando...

ECONOMIA

Llei de cambres La futura llei de cambres catalanes desencadena un conflicte entre les patronals

La Cambra de Comerç de Barcelona proposa recuperar una quota cameral, costejada per empreses i autònoms, per millorar el finançament de les entitats, mentre que Pimec i Foment del Treball critiquen la proposta perquè "usurpa" les seves funcions de representativitat empresarial

Publicidad

Joan Canadell (Cambra de Comerç) i Josep González (Pimec) en un acte amb la consellera d'Empresa, Àngels Chacón. MARIA BELMEZ

barcelona,

L’esborrany de la nova llei de cambres catalanes, que la Generalitat tenia previst tramitar durant aquest any, ha derivat en una disputa entre les patronals i la Cambra de Comerç de Barcelona amb acusacions creuades de voler monopolitzar la representativitat empresarial. Tot i que encara el text no és definitiu, i la seva aprovació es retardarà per la convocatòria de les eleccions autonòmiques probablement durant la primavera, la proposta ja ha generat les primeres friccions entre la Cambra de Comerç de Barcelona i les patronals Pimec i Foment del Treball. De moment, el Departament d’Empresa i Coneixement, impulsor de la iniciativa, s’ha mantingut al marge, tot i que ha expressat el seu desig de reduir el nombre de representants escollits per les empreses al plenari de les cambres.

Publicidad

‘Guerra’ de documents

La resposta de la patronal Pimec a les aportacions de la Cambra de Comerç ha estat ràpida. El seu president, Josep González, ha qualificat el text de "despropòsit que intenta usurpar el paper històric de les patronals i convertir la Cambra en una competidora directa". González admet que s’han de "mantenir o millorar les funcions de les cambres, però sense reduir-ne el pes de la resta d’entitats". El president de Pimec acusa Canadell d’intentar que "la Cambra esdevingui una competidora directa".

Click to enlarge
A fallback.

Recursos pel finançament

Les cambres i les patronals coincideixen que resoldre el tema pendent del finançament ha de ser una de les prioritats del govern que sorgeixi després de la convocatòria electoral. Malgrat això, la manca d’acord en com hauria de ser la nova llei de cambres amenaça de trencar el consens per tirar-la endavant. Foment i Pimec carreguen contra el que titllen de "voluntat d’assumir funcions de representativitat que no li corresponen" per part de la Cambra de Comerç. "Les patronals no volem fer de cambres", afegeixen.

Publicidad