Cargando...

SECTOR QUÍMIC

Una manifestació amb 3.000 persones culmina la històrica vaga del sector petroquímic de Tarragona

Els treballadors demanen més seguretat, més informació en cas d'emergència i la fi de la precarietat i la subcontractació. 300 persones es concentren davant de l'empresa Iqoxe un mes després de l'explosió. 

Publicidad

Tall de carretera d'un piquet durant la vaga a la petroquímica de Tarragona. CCOO Catalunya

barcelona, Actualizado:

Èxit de la històrica jornada de mobilització per reclamar seguretat al sector petroquímic de Tarragona, a banda d'exigir-li acabar amb la precarietat laboral. Més de 3.000 persones s'han manifestat aquest dimecres a la tarda a Tarragona per culminar un dia que havia arrencat amb la vaga del sector petroquímic convocada pels sindicats CCOO, UGT, Usoc i CGT, que ha tingut un seguiment totat.  La vaga arriba un mes després de l'explosió d'un reactor de la fàbrica d'Iqoxe, que va provocar tres morts i diversos ferits. CCOO assegura que l'aturada ha comptat amb un 100% del seguiment dels 11.000 treballadors del polígon.

Publicidad

Capçalera de la manifestació d'aquesta tarda per reclama seguretat a la petroquímica. EFE / JAUME SANJUAN

A la seu de la patronal química AEQT, els líders veïnals han lliurat un manifest, tot i que no hi havia cap responsable per rebre'ls. També han lliurat el text a la delegació de Govern de la Generalitat. 

Click to enlarge
A fallback.

Treballadors del sector petroquímic a Tarragona durant la vaga, convocada per UGT i CCOO de 24 hores als polígons petroquímics del nord i sud de la província després de l'accident a Iqoxe, a 19 de febrer de 2020. Fabián A. Pons

Per les xarxes socials, CCOO ha afirmat que la convocatòria "ja es pot considerar històrica" i que la mobilització s'està duent a terme "sense incidents destacables i amb els serveis mínims entrant a les empreses amb normalitat". Els treballadors s'han concentrat a les portes de la nau, al polígon sud. El responsable de l'àrea de política Indústria i Sectorial de CCOO, José M. Casado, ha denunciat la precarització del sector a partir de la reforma laboral: "Això comporta que es puguin produir accidents com el del mes passat. La indústria és important però que es compleixin els protocols ho és encara més".

En els darrers anys s’havien produït incidents de magnituds diverses al sector químics i petroquímics i el tabú històric al voltant de la seguretat i el model de la indústria s'havia començat a esquerdar. No obstant això, els sindicats i moviments com la plataforma Cel Net denuncien que des de les institucions públiques ningú havia alçat la veu per demanar canvis o una revisió de dinàmiques de les grans empreses nacionals i multinacionals que actuen en algunes poblacions del Camp de Tarragona. Uun mes després de l’explosió són molts els organismes públics que estan promovent un diàleg obert amb diversos sectors: la indústria, els sindicats, les entitats socials i ecologistes i els veïns.

Publicidad